kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünya türban oylamasını izledi

Yeni Haber
Dünyanın gözü dün TBMM'de gerçekleştirilen türban oylamasındaydı. Amerikan New York Times gazetesi türban karşıtlarının İran deneyiminden kaygı duyduklarını yazarken, Amerika'nın Sesi CHP'nin muhalefetini iyice sertleştirdiğine dikkat çekti. El Cezire ise "Türban yasağının kaldırılması için bir adım daha atıldı" diye yazdı.

NEW YORK TİMES: "İRAN DENEYİMİ KAYGISI VAR"

Amerikan New York Times gazetesi üniversitelerde türban yasağının kalkmasıyla ilgili dün TBMM'de gerçekleştirilen oylamaya ilişkin, "Türkiye parlamentosu üniversitelerde türban yasağını kaldırmak için ilk adımı attı. Rektörler, generaller ve yargı laikliğin altının boşaltılacağı endişesi taşıyor" diye yazdı. Gazetenin haberinde karşı çıkanların komşu İran'daki şeriata kayma deneyiminden kaygı duydukları ifade edildi.


AMERİKA'NIN SESİ: "CHP MUHALEFETİNİ İYİCE SERTLEŞTİRDİ"

Amerikan yayın yapan Amerikan'ın Sesi Televizyonu'nun haberinde şunlar kaydedildi:

"AKP ile MHP'nin üniversitelerde türbanı serbest bırakmak için hazırladığı anayasa değişikliği teklifi kabul edildi. Türban yasağının kaldırılmasını destekleyenler ile karşı çıkanların günlerdir yaşadığı sert tartışmalar arasında toplanan TBMM Genel Kurulu, AKP ile MHP'nin anayasa değişikliği teklifini görüştü. Teklife laikliğe zarar vereceği endişesiyle karşı çıkan ana muhalefetteki CHP, genel kuruldaki görüşmelerde muhalefetini iyice sertleştirdi. Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik öngören teklifin görüşmeleri öncesinde meclis içinde ve dışında alınan olağanüstü güvenlik önlemleri dikkat çekti"

DTP'nin siyasal İslam uyarısında bulunduğunun da kaydedildiği haberde, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un konuşmasında parti olarak türban serbestliğine özgürlükler kapsamında destek verdiklerini ancak siyasal İslam uyarısında bulunduklarını söylediğini de yazdı.

EL CEZİRE: "TÜRBAN YASAĞININ KALKMASI İÇİN BİR ADIM DAHA ATILDI"

Katar'dan yayın yapan El Cezire Televizyonunun haberinde "Türk parlamentosu türban yasağının son bulması için bir adım daha attı" denildi.

Parlamentonun türban önerisini ilk turunu görüştüğünün belirtildiği haberde, son oylamanın cumartesi günü gerçekleştirileceği kaydedildi. Türkiye'nin yüzde 99'unun müslüman olduğunu yazan El Cezire, cumartesi günkü oylamayla teklif yasalaşırsa onay için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderileceğini belirtti.

TIMES: TÜRBAN TAKMAYANLAR ÜZERİNDE BASKI KAYGISI

Türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasının önünü açacak anayasa değişikliği görüşmelerine ilişkin tartışmalar Times'ın iç sayfalarında yer alıyor.

Times, parlamentonun görüşmekte olduğu anayasa değişikliklerinin yürürlüğe girmesi ardından kız öğrencilerin üniversitelerde türban takabileceklerini belirterek, değişikliklere karşı çıkanların düzenlemeyi ''gizli bir gündemi'' öne sürmenin ilk adımı olarak gördüklerini aktarıyor.

Hükümetin üniversitelerde türban yasağını kız öğrencilere karşı ayrımcılık ve insan hakları ihlali olarak değerlendirdiğini aktaran Times, laik kesimin ise, türbanın giderek kabul görmesinin, türban takmayanlar üzerinde bir toplumsal baskı aracı olmasından kaygı duymalarına yol açtığına dikkat çekiyor.

(AJANSLAR)