kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

El yordamıyla özelleştirme yapılır mı?

Bu maraton çok farklı!.. Üç büyükşehir belediyesi sınav verecek, alıcılar iyice terleyecek!..
Dozu giderek artan küresel fırtına, Türkiye'nin üç şehrini ısıtan 'doğalgaz dağıtım şirketlerinin' özelleştirmesini etkilemeyecek...
Kim ne dersin desin, finansal kapitalizmin 'özgürleşme' adına içine girdiği 'denetim krizi,' en az enerji sektörünü etkileyecek!..
2008'de özelleştirme geliriyle övünmek isteyen Türkiye'nin ilk büyük özelleştirmesi Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait Başkent Gaz Dağıtım ile olacak.
Abartmıyoruz...
Yığınla yabancı şirket bu özelleştirmenin peşinde. Başı, Rusya'nın en büyük doğalgaz dağıtım şirketi Gazprom çekiyor. Arkasından Fransa'nın en büyük gaz tekeli Gaz de France geliyor. Almanya'nın gaz şirketi RWE ve kimin adına danışmanlık yaptığı bilinmeyen Merill Lynch boş durmuyor. İspanyol Gaz Natural diğerlerini takip ediyor. Koç Holding, Statoil ile birlikte hareket ederken yerel oyuncular, Baymina, Nurol Holding, Zorlu Holding ve Çalık Enerji bu özelleştirmeyle ilgili bol bol yabancılarla görüşüyor.
Az şey mi?
Ancak ben bu özelleştirmede Rusya'nın en büyük gaz monopolü olan Gazprom'u izliyorum.
Gazprom, Türkiye'de doğru bir yatırım yapmak için uğraşıyor. Avrupa politikasını aynen Türkiye'de de uygulamak istiyor. Gazprom, Avrupa'da büyük gaz dağıtım şirketlerinin ya tamamını satın aldı ya da yarısına ortak oldu.
Stratejisi bu!..
Ancak Başkent Gaz'ın özelleştirilme yolculuğunda ciddi bir sorun var.
Niye mi? Başkent Gaz, bağımsız bir danışmanlık şirketinden hizmet almamış, bilançolarını uluslararası kriterlere göre hazırlatmamış.
Bu durum Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni rahatsız etmiyor. Ama bu özelleştirmeye ilgi duyan ve dosya alan 30 şirketi kara kara düşündürüyor. Hele bilgi odasına giren 9 şirket var ki, onlar durmadan bastırıyor. İlgilendikleri şirketle elde ettikleri bilgi özelleştirmeye girmek için yetmiyor.
Çünkü ortada şirketin değerlemesi yok! Öyle ya, değerlemesi yapılmayan bir şirket nasıl özelleştirilir? Bir şirketin envanteri, sahip olduğu pazar payıyla, bilançosuyla, işletme tablosuyla oluşur. Buna göre ortaya tahmini bir değer çıkar.
Ancak bu özelleştirmede durum farklı.
Ortada tahmini bir değer yok!
Adama, "El yordamıyla özelleştirme yapılır mı" diye sormazlar mı?