kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Mamak Cezaevi'nden 26 yıl sonra mektup var!

Nergis DEMİRKAYA/ANKARA
12 Eylül askeri darbesinden sonra Mamak Cezaevi'nde yatan kadın mahkûmların yakınlarına yazdığı ancak cezaevi yönetiminin yollamadığı 40 mektup gün ışığına çıktı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Mamak Cezaevi'nden 26 yıl sonra mektup var!
Ankara'daki Mamak Cezaevi, 12 Eylül askeri darbesinin simgelerinden biri olarak tarihe geçti. 1980 ile 1986 arasında 35 bin kişinin kaldığı cezaevi çok sayıda şarkıya konu oldu. 1982'de iki ayrı koğuşta yatan 76 kadının 26 yıl sonra özgürlüğüne kavuşan mektupları yeni öykülere, filmlere konu olacak cinsten. Kadınlar koğuşundaki mahkûmların yakınlarına yazdıkları mektupların, "mektup teslim etmeme veya göndermeme" gibi cezaların verildiği o günlerde "sakıncalı" görülerek postaya verilmediği ortaya çıktı. Tozlu dolaplarda yok olmak üzere olan bu mektupların bir kısmını bir süre sonra cezaevinde çalışan bir "görevli" korumaya aldı. Geçen uzun yıllarda mektupların sahipleri tek tek tahliye edildi. Mektuplar da unutularak, saklanmaya devam etti. Ancak geçtiğimiz ay cezaevinde çalışan bu "görevli", "vicdanının sesine uyarak" 1982 yılında cezaevinde yatmış bir kadın mahkûma ulaştı.

'VİCDAN BORCU'
78'liler Derneği Başkanı Ruşen Sümbüloğlu'nun verdiği bilgiye göre, ismi kesinlikle açıklanmayacak olan bu "görevli" Mamak Cezaevi'nde yatmış kadın mahkûma özenle korunmuş 40 kadar mektubu teslim etti. Cezaevi'nde gardiyan veya memur olduğu ve mektupları vermek için emekli olmayı beklediği tahmin edilen "görevli", 26 yıl sonra mektupları teslim ederken, "Bir vicdan borcunu yerine getiriyorum" dedi. Mektuplar sahiplerine ulaştırılması için 78'liler Derneği'ne verildi. Sümbüloğlu 1982'de Mamak'ta yatan kadın mahkûmlara ulaşmaya çalıştı ve hepsini 8 Şubat'ta Ankara'ya çağırdı. Bazıları zarfından çıkarıldığı için kimin gönderdiği belli olmayan mektupların bir kısmını ancak kadınlar yazılarından tanıyacak.
Haberin fotoğrafları