kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

OMV ve Gazprom anlaştılar

Yeni Haber
25 Ocak, 2008 OMV CEO Wolfgang Ruttenstorfer ve OAO "Gazprom" Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Gazprom export Ltd Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alexander Medvedev, bir işbirliği anlaşması imzaladılar. İki şirket yapılan kontrat çerçevesinde işbirliklerini büyütmeyi kararlaştırdılar: Gazprom Central European Gas Hub (ticari dağıtım merkezi) 'nin %50 hissesini alacak ve taraflar Avusturya ile komşu ülkelerinde otaklaşa depolama faaliyetleri yürütecekler. Central European Gas Hub-Orta Avrupa Gaz Dağıtım Merkezi kıta Avrupa'sının en büyük ticari platformu haline gelecek. Bu anlaşma Mayıs 2007 tarihinde şirketler arasında imzalanmış olan "Mutabakat Zaptına" dayanılarak gerçekleşmiştir. OMV CEO Wolfgang Ruttenstorfer: "Bu sözleşme 40 yıldır süregelen OMV ile Gazprom işbirliğini daha da ileriye götüren bir kilometre taşıdır. Bu sözleşme ile uzun-dönemde Avrupa gaz tedariki güvencesini bir kere daha garanti altına alan önemli bir adım daha attık" dedi.

1968 yılında, OMV eski Sovyetler Birliği ile bir gaz tedarik anlaşması imzalayan ilk Batı Avrupa kuruluşu olmuştu. 40 yıllık geçmişi olan bu ortaklık, Eylül 2006 tarihinde gaz tedarik sözleşmesinin 2027 yılına kadar 150 milyar-m3 olarak uzatılması bugünkü kontrat ile daha da derinlik kazandı.

Sözleşme OMV Gas International şirketinin yan kuruluşu olan Central European Gas Hub 'un %50 sermayesinin Gazprom 'a ait olmasını öngörmektedir. The Central European Gas Hub-Orta Avrupa Gaz Dağıtım Merkezi halen Kıta Avrupa 'sının ilk üç ticari dağıtım merkezinden bir tanesidir. Amaç uluslararası bir Pazar alanı yaratarak bu konumu Kıtasal Avrupa 'nın birinci ticari dağıtım merkezi haline getirmektir. Böylece Central European Gas Hub Kıta Avrupa 'sı Doğal gaz pazarının hacminin artışına önemli bir katkıda bulunacaktır. 2007 yılında daha şimdiden 2006 ticaret hacminin ikiden fazlaya katlanmış olduğunu ve aylık olarak 1,5 milyar-m3 rakamına ulaşıldığını söyleyebiliriz. Şu anda işlem yapan kayıtlı 60 müşteri kuruluşu temel alırsak ticaret hacminin gelecekte devamlı artacağını görebiliriz. Gazprom ile olan ortaklık Baumgarten Dağıtım Merkezi üzerinden yapılan tedarikin güvencesini daha da arttırırken kısa-dönem ticaret hacmini de destekleyecektir.

"Bu sözleşme Gazprom ihracat politikasının etkinliğini bir kez daha kanıtladı. Bir kere daha Gazprom 'un Avrupa doğalgaz tedarikine sağladığı büyük katkıyı gözler önüne serdik " diye Alexander Medvedev vurguladı.

Yapılan sözleşmede ayrıca depolama girişimleri de yer alıyor. Amaç gene Central European Gas Hub kuruluşunun konumunu sağlamlaştırmak ve sunduğu hizmetleri daha da ileriye götürebilmek. Böylece gelecekte dağıtım merkezi müşterilerinin esneklik talepleri karşılanabilirken tedarik güvencesi de tam olarak devam edecek. Ortak depolama projelerinin amacı hem komşu ülkelere hem de Baumgarten dağıtım merkezi yöresine hizmet sunabilmek. Yeni projelerin fizibiliteleri yakın dönemde değerlendirilecek.