kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Merkez Bankası'ndan hükümete uyarı

Yeni Haber
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, küresel dalgalanmaya karşı ihtiyatlı olunması uyarısında bulundu. Yılmaz, "Küresel dalgalanmanın ortasındayız, her an sürprizle karşılaşabiliriz. Tüm ekonomik birimler, ihtiyatlı olmalı, hesabını, kitabını doğru yapmalıdır" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, 2008 yılında enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla ''yıl sonunda orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere, yüzde 4,1 ile yüzde 6,9 arasında'' tahmin edildiğini açıkladı.

Yılmaz, Merkez Bankası tarafından hazırlanan ''Enflasyon raporunun'' ilkini açıkladığı basın toplantısında, enflasyonun 2009 yılı sonunda ise ''orta noktası yüzde 3,7 olmak üzere yüzde 1,8 ile yüzde 5,5 arasında'' gerçekleşeceğinin tahmin edildiği vurguladı.

Tahminler üretilirken, 2008 yılında politika faizlerinde 'sınırlı bir indirim' yapılacağının var sayıldığına işaret eden Yılmaz, tahminlerin ana mesajının ise 2007 yılının Eylül ayında başlattıkları ölçülü faiz indirim sürecinin devamının, ''olumlu veri gelişmelerine bağlı olacağı'' olduğunu belirtti.

Yılmaz ayrıca, mevcut tahminlerin, bir önceki enflasyon raporuna kıyasla daha temkinli bir faiz politikasını içerdiğini ifade etti.

"ENFLASYONUN AŞAĞI DOĞRU EĞİLİMİNİ SÜRDÜRMESİNİ BEKLEMEKTEYİZ''

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, yeni arz şoklarının ortaya çıkmadığı bir senaryo altında enflasyonun aşağı doğru eğilimini sürdürmesini beklediklerini söyledi.

Yılmaz, Merkez Bankası tarafından hazırlanan ''Enflasyon raporunun'' ilkini açıkladığı basın toplantısında Yılmaz, enflasyonun hedefe yaklaşma hızını büyük oranda gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmelerin belirleyeceğini ifade etti.

Durmuş Yılmaz, ''Yeni arz şoklarının ortaya çıkmadığı bir senaryo altında enflasyonun aşağı doğru eğilimini sürdürmesini beklemekteyiz'' diye konuştu.

70 DOLARDAN 85 DOLARA

Ekim 2007 enflasyon raporunda petrol fiyatlarının 70 ABD Doları seviyesinde seyredeceği, gıda fiyatlarının artış hızının ise geçmiş yıllardaki yüksek bazın etkisiyle kademeli bir yavaşlama sergileyerek orta vadede hedefle uyumlu düzeylerde gerçekleşeceği varsayımında bulunduklarını hatırlatan Yılmaz, şöyle dedi:

''Ancak 2007 yılı boyunca ham petrol ve tarımsal emtia fiyatları yükselmeye devam etmiş ve böylece gıda ve enerji sektöründeki fiyat artışları varsayımlarımıza kıyasla daha kalıcı olmuştur.Bu gelişmeler enflasyonun önceki raporlarda öngörülen düzeyin üzerinde seyretmesine neden olduğu gibi aynı zamanda petrol ve gıda fiyatlarına ilişkin var sayımlarımızın yukarı yönlü güncellenmesi gereğini doğurmuştur.''

TCMB Başkanı, bu çerçevede 2008 yılı için petrol fiyatlarına ilişkin varsayımlarının 70 ABD Dolarından 85 ABD dolarına yükseltildiğini bildirdi. Yılmaz petrol fiyatlarında yapılan bu güncellemenin 2008 yılı enflasyon tahminlerini 0,5 puan yukarı çektiğini ifade etti.Yılmaz, son dönemdeki elektrik ve doğal gaz fiyat ayarlamalarının 2008 yılı sonu enflasyonu üzerindeki doğrudan etkilerinin ise yaklaşık 0,6 puan olmasının beklendiğini kaydetti.

Durmuş Yılmaz, geçen yıl yaşanan kuraklığın gecikmeli etkileri ve emtia fiyatlarının yüksek seviyesi göz önüne alınarak, işlenmiş gıdadaki fiyat artışlarının bir müddet daha süreceği ve bu kalemdeki enflasyonun azalmakla birlikte göreli olarak yüksek seviyelerde seyretmeye devam edeceği bir çerçevenin esas alındığını belirtti.

SÜRE UZUN OLABİLİR

Enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin yapılan yukarı yönlü güncellemelerin enflasyonun hedefe yaklaşması için öngörülen sürenin bir önceki enflasyon raporuna kıyasla daha uzun olabileceğine işaret ettiğine dikkat çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla gıda fiyatlarında belirgin bir düzeltme olmadığı takdirde 2008 sonunda enflasyonun büyük bir olasılıkla yüzde 4 hedefin üzerinde gerçekleşeceği öngörülmektedir. Bu çerçeve doğrultusunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2008 yılı sonunda orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 4,1 ile yüzde 6,9 arasında, 2009 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 3,7 olmak üzere yüzde 1,8 ile yüzde 5,5 arasında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

Tahminler üretilirken 2008 yılında politika faizlerinde sınırlı bir indirim yapılacağı var sayılmıştır. Tahminlerin ana mesajı; 2007 eylül ayında başlattığımız ölçülü faiz indirim sürecinin devamının olumlu veri gelişmelerine bağlı olacağıdır. Bir diğer ifadeyle mevcut tahminler bir önceki enflasyon raporuna kıyasla daha temkinli bir faiz politikasını içermektedir.''

MERKEZ BANKASININ DURUŞU

Başkan Yılmaz, enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Merkez Bankasının geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceğini de vurguladı. Yılmaz, ''Dolayısıyla ifade ettiğim para politikası duruşunun Merkez Bankası tarafından verilmiş bir taahhüt olarak algılanmaması büyük önem arz etmektedir'' dedi.


AA