kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Erkekler türbanı kadınlar aşı tartışıyor!

Pazartesi akşamı Tekfen Towers, doğudan ve batıdan gelen çoğunun başı bağlı, birkaçı türbanlı 250 kadın konuğu ağırladı. Güneydoğulu kadınlar Kürtçe konuştu, hayatlarında ilk kez bir plazaya girmiş olmanın heyecanını yaşadı.
Tek kelime İngilizce bilmemelerine rağmen Citibank Yönetim Kurulu Başkanı Steve Bideshi'yi büyük bir ilgiyle dinlediler. Kadınlar, Türkiye'yi kilitleyen, AK Parti ile MHP'yi bir araya getiren, erkek egemen ideolojinin tartışmaya bayıldığı, "türbanı" değil, Amerikalı Bideshe'nin "iş ve aş" konusundaki görüşünü merak ettiler.
Bu duruşlarıyla "Kadının yeri üretimdir!" görüşünü pekiştirdiler.
250 kadın bu tavırla Nâzım Hikmet'in dediği gibi "Bizim kadınlarımız!" olduklarını bir kez daha ispatladı.
Çoğu okumamış, töreyi, başörtüsünü iyi biliyor. "Türban, size göre ne ifade ediyor?" deyince, "Moda" yanıtı geliyor. Kadınlar üzerinden politika yapılmasın, kadınlar kendi sorunlarını kendileri tartışsın diyen yine aynı kadınlar...
250 kadın Citibank AŞ'nin Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ile birlikte Türkiye'de ilk kez düzenlediği "Citibank Mikro Girişim Ödülü" için İstanbul'daydı. Citibank, 2001'den bu yana pek çok ülkede mikro girişim ödülü veriyor. Ancak Citigroup girişim kredisi vermeyen dev bir yatırım bankası. Türkiye'deki yarışma için 770 kadın başvurmuş. Başvuru sayısıyla Türkiye Citibank rekor kırmış, başvuru sayısı Citigroup merkezin bile ilgisini çekmiş.
Mikro kredi yoksullukla mücadelede bir yol!.. Elbette ekonominin kurtarıcısı değil!..
Türkiye'de bugüne kadar 15 bin kadın mikro krediden yararlanmış. Bankalar kadınları kredibıl buluyor.
Bu çerçevede Citibank'ın yarışmasında da 26 kadın ipi göğüsledi. 500 ile 2 bin YTL arasında değişen para ödülleri bu kadınlar için çok önemli. Çünkü büyük bölümü yılda 2 bin YTL bile kazanmıyor. Kadınlar, başörtüleriyle geleneksel giysileriyle öylesine güzel bir fotoğraf sundu ki, jüri üyesi olan Akbank Murahhas azası Suzan Sabancı Dinçer ile Alarko Holding Yönetim Kurulu üyesi Leyla Alaton, bu kadınların öyküsünü okumak istedi. Ben de bu kadınlar arasından üçünü seçtim.

82'lik girişimci!
82 yaşındaki Remziye Özkul, Diyarbakır Ergani'den yarışmaya katıldı. 6 torun sahibi. Dünyanın belki de en yaşlı girişimcisi. Remziye ninenin toprağı yok. Başkasının bağını kiralıyor, işçi çalıştırıyor. Bağda yetişen üzümle pekmez, tahin, helva yapıp satıyor. İşe başlarken 2 bin YTL kredi kullanmış. Yılda 5 bin 550 YTL kazanıyor. Emeklisi var. Aylık geliri 400 YTL'yi geçiyor. Remziye teyze, "Eğer bir gün çok param olursa arazi alıp şaraplık bağ üzümü yetiştireceğim" diyor. Remziye teyze başörtüsünü "çenealtı" bağlıyor.
Citibank'tan biri tarım, diğeri özel ödül olmak üzere iki ödül aldı.

Bayat ekmek topluyor
Kezban Ekinci, 51 yaşında yaşam mücadelesi veriyor. Diyarbakır'ın Fatih Mahallesi'nden geliyor. Türkçe bilmiyor, Kürtçe konuşuyor. Göçün, işin ve aşın ne olduğunu çok iyi biliyor. 6 çocuk sahibi. Ev ev dolaşıp bayat ekmek topluyor. Topladığı ekmekleri inekleri olan ailelere satıyor. Yılda 3 bin YTL kazanıyor. Yarışmada özel ödül aldı.
Ekinci, geleneksel Anadolu kadını, tülbentten şaşmıyor.

Beyaz'ın kostümcüsü
Emanet Çölkuşu, tipik bir girişimci. 59 yaşında. Alıyor, satıyor, kredi kullanıyor, işini büyütüyor. Gelinlik, abiye derken kostümcü olmuş.
Beyaz'ın, Uygur kardeşlerin, Mehmet Ali Erbil'in kostümlerini dikiyor. Citibank'tan üretim dalında birincilik ödülü aldı.
Başörtüsü takıyor.
Türban tartışmasına takılmıyor. Kadınların okumasını istiyor. Ama erkeklerin türban siyasetini kabul etmiyor.