kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ

'Siciliniz ortada, sizden demokrasi dersi almayız'

Türban tartışması konusunda MHP lideri Bahçeli'nin topa tuttuğu TÜSİAD'tan sert bir dille yanıt geldi: "Bize ders veremezsiniz. Amacınız Türkiye'nin demokratikleşme süreci ile ilişkisini kesmek"..
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin önceki gün isim vermeden kendilerine yönelik yaptığı açıklamalara sert bir dille cevap verdi. Yapılan basın açıklamasında isim vermeden MHP'nin "Türkiye'nin demokratikleşme süreci ile ilişkisini kesmek" amacını açıkça ortaya koyduğu ve demokrasi dersi vermesinin mümkün olmadığı belirtildi. TUSİAD'ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

* Demokrasi sicili yıllardır belli olan ve bugün de bir kez daha, en temel eleştiri ve ifade haklarını kullananlara 'Meclisin akıl hocalarına ihtiyacı yok' diyen bir kesimin, 'eşitlik, öğrenim hakkı' gibi söylemlerle ortaya çıkmasındaki samimiyetin takdirini kamuoyuna bırakıyoruz.

GİZLİ GÜNDEMLERİ VAR

*
Türban konusu acele ve özensiz biçimde ele alındı. Bu Türkiye'yi AB üyeliğinde ifadesini bulan çağdaş medeniyet seviyesine erişme sürecinden koparmaya çalışan bir kesim için fırsat yarattı ve bu kesimin gizli gündemini açığa vurdu.

* Eşitliği ve öğrenim hakkını savunma görüntüsü altında, gerçek amacın, Türkiye'nin, Atatürk'ün çağdaş medeniyet seviyesine erişme hedefinin gereği olan, batı normlarını esas alan demokratikleşme süreci ile ilişkisini kesmek olduğunu açıkça ortaya konmuştur.

* Milliyetçiliği kendinden başka kimseye layık görmeyenler, milletini gerçekte ne kadar düşünüyor ki!

* İşsizliğin had safhada seyrettiği ve ekonomisi yavaşlayan bir ülkede, ekonominin gündemin birinci maddesi olması gerektiğini söyleyenlere bu kadar tepki gösterebilmektedirler. Demokrasi farklı düşünceyi duymak isteyen duruştur, bir üsluptur. Bu duruş ve üsluba sahip olmayanların dilinde demokrasi söylemi inandırıcılığı olmayan bir slogana dönüşür

* Söz konusu parti daha önce fikir özgürlükleri konusunda çeşitli örneklerini vermiş olduğu gibi bu kez de, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını, Anayasa Mahkemesi içtihatlarını, Kopenhag kriterlerini hiçe saydığını fütursuzca ifade etmiştir. Bu kesimin, kimseye demokrasi ve samimiyet dersi vermesi mümkün değildir.

* TÜSİAD, bugüne kadar Türkiye'yi çağdaşlaşma yolundan ayırmaya çalışanlara karşı duran tutumunu açık sözlülükle sürdürmüştür. Çünkü, Cumhuriyetimizin bu temel niteliklerini varlığımızın en temel ilkeleri saymaktayız. Bu yüzden, laikliğe, demokrasiye ve çağdaşlığa aykırı düşüldüğünü gördüğümüz her konuda görüş açıklamaya devam edeceğiz.