kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
James H. Holmes

"ABD'liler inşaat ve bilişim konusunda kapınızı çalacak"

SEÇKİN ÜREY
ATC Başkanı Holmes, inşaat sektöründe ABD'li iki büyüğün ve bilişimde Oracle ile Cisco'nun parça üretimi için Türkiye pazarına girme hazırlığı yaptığını söyledi..
ABD ile ticari ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan ve her yıl Türk iş dünyası ile siyaset çevrelerinin geniş katılıma sahne olan Türk - Amerikan İlişkileri Konferansı'nı Washington'da düzenleyen Amerikan Türk Konseyi (ATC) Başkanı James H. Holmes, "İki büyük inşaat şirketi Parsons ve Louis Bregier Türkiye'ye gelmeyi planlıyor. Bilişim hizmetlerinde de Oracle ve Cisco Systems yatırıma kararlı ama bazı şartların biraz daha olgunlaşmasını bekliyorlar" diye konuştu. ABD'li enerji şirketlerinin yoğun ilgi gösterdiği TÜBİTAK, ATC ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nca düzenlenen Temiz Enerji Konferansı için Türkiye'ye gelen Holmes, soruları yanıtladı. ABD'li şirketlerin uzun süre Türkiye'ye karşı ilgilerini kaybetmesini bir dizi olaya bağlayan Holmes, "Önce 1996'da enerji şirketleriyle imzalanan anlaşmalar uygulamaya konmadı. Ardından kriz geldi. Sonra da Uzanlar olayı yaşanınca aslında Türkiye, Amerikan şirketlerinin ağzında kötü bir tad bıraktı" dedi. İstikrarın da sağlanmasıyla Amerikan şirketlerinin başta enerji olmak üzere Türkiye'ye yeniden ilgi gösterdiğini anlatan Holmes, "Enerji projelerinin gündemde olması inşaat şirketlerinde de ilgil arttı" şeklinde konuştu. Dünyanın en büyük inşaat şirketlerinden Bechtel'in Türk şirketleriyle zaten ortak projeler yürüttüğünü kaydeden Holmes, "Şimdi Parsons ve Louis Bergier gibi iki büyük de Türkiye'ye gelmek istiyor. Çünkü Türkiye'de hayata geçecek projeler bu firmaların inşaat sektöründeki ilgi alanına giriyor" dedi.

HARVARD İLGİYİ ARTIRDI
Türkiye'nin sağlık sektöründe de ABD şirketlerinin radarında olduğuna dikkat çeken Holmes, bunu özellikle Acıbadem Hastanesi ile Harvard Medical ve Anadolu Grubu'yla Johns Hopkins'in işbirliğine bağladı. Türkiye'ye bilişimde de ABD yatırımlarının geleceğini anlatan Holmes, şunları söyledi: "Hiçbir zaman bir HP bilgisayarın sıfırdan Türkiye'de üretildiğini göremeyeceksiniz. Çünkü daha uygun ülkeler var ama Oracle ve Cisco, bilişim hizmetlerinde örneğin çağrı merkezlerinin bazı parçalarını Türkiye'de üretmeleri söz konusu. Sadece bazı şartların olgunlaşmasını bekliyorlar."