kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gelişen ülkeler bu yıl % 6.9 ABD ekonomisi % 1.5 büyür

Durgunluk endişesi IMF'e tahminlerini revize ettirdi. IMF'e göre dünya ekonomisi 2008'de % 4.9 yerine % 4.1, ABD ise % 2.2 yerine % 1.5 oranında büyüyecek..
Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu ve Küresel Mali İstikrar Raporu'nda yer alan küresel ekonomik öngörülerini güncelledi. Euro bölgesi için yıllık büyüme tahminleri yüzde 0.5 düşürülürken, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerin özellikle Çin ve Hindistan'ın etkisiyle 2008'de ortalama yüzde 6.9 büyüme sağlayacakları tahmin edildi ve yüzde -0.2 puanlık revizyon yapıldı. IMF, yapılan güncellemelerle ilgili Mali türbülans büyüme tahminlerini belirsizleştirdi" başlığıyla bir de açıklama yaptı. Açıklamada, 2007'nin üçüncü çeyreğindeki güçlü büyümeden sonra, ortaya çıkan mali türbülans sonucu küresel ekonomik büyümenin yavaşladığı belirtildi.

İNİŞ EĞİLİMİ DAHA SÜRÜYOR
Küresel büyüme rakamlarının 2007 için yüzde 4.9, 2008 için yüzde 4.1 olarak güncelleştirildiği belirtilen açıklamada, 2008 için küresel büyüme rakamının yüzde 0.3 düşürüldüğü kaydedildi. Açıklamada, "Görünüme ilişkin riskler iniş eğilimini koruyor" denildi. IMF Piyasa Güncellemesi açıklamasında ekonomik politikaların hem kısa vadeli sorunlara hem de uzun vadeli mali istikrara yönelmesi gerektiğine de işaret edilerek şu ifadeler eyer verildi: "Özel sektör ve çeşitli kamu sektörü tarafından yaşanan dönemden dersler çıkarılması için, örneğin Mali İstikrar Forumu gibi bir dizi inisiyatif oluşturmuştur. Önemli olan; dönem şu anda sona ermemiştir ve bugünün dersleri de bu nedenle nihai dersler olarak alınmamalıdır. Ayrıca IMF bu topluluklarla bağlantı halindedir ve kimi politikalara ilişkin tavsiyeler geliştirmektedir." IMF'in açıklamasında küresel mali piyasa koşullarının 2007 Ekiminde yayımlanan son raporun ardından, ABD'de yaşanan subprime mortgage krizi nedeniyle kötüleştiği belirtildi. Faiz oranlarının birlikte indirildiği eşgüdümlü merkez bankası operasyonlarının, bankalar arası piyasalarda likidite gerilimini azaltmada yardımcı olduğu ancak vade primlerinin kimi zaman yükseldiği kaydedildi.

GELİŞENLER % 6.9 BÜYÜYECEK
Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda yapılan güncelleme çalışmaları sonucu ortaya çıkan yeni rakamlara göre, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkeler bu yıl ortalama yüzde 6.9 büyüyecek. Ekim 2007 tahminlerine göre yüzde 0.2'lik bir düşüş olacağı tahmin edildi.