kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Diyarbakır bombacısı yakalandı

Yeni Haber
Diyarbakır'daki bombalı saldırının failinin yakalandığı bildirildi. Yakalanan teröristin uzun süre Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü kamplarında eğitim aldığı kaydedildi. ..
Diyarbakır'da 3 Ocakta askeri servis aracının geçişi sırasında düzenlenen ve 6 kişinin ölümü, 67 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırıyı yaptığı gerekçesiyle yakalanan zanlının, bombayı patlatan kişi olduğu bildirildi.

Zanlının Diyarbakır'ın Kulp ilçesi nüfusuna kayıtlı E.P. (23) olduğu belirlendi. 3 Ocak günü askeri personeli taşıyan sivil servis aracının geçişi sırasındaki patlamayla ilgili dün gerçekleştirilen operasyonda, saldırının faili olduğu tespit edilen E.P, Diyarbakır kent merkezinin Kayapınar beldesinde yakalandı.E.P'nin saldırıda kullanılan bombaların konduğu otomobili satın alan kişi olduğu ve şahsın, otomobili alırken kullandığı paraların üzerindeki parmak izinden yakalandığı bildirilirken, E.P'nin saldırı sırasında bombaları patlatan kişi olduğu kaydedildi.

E.P'nin 2002 yılında terör örgütü PKK'nın propagandasını yapmak suçundan gözaltına alındığı ve bu suçtan dolayı 5 ay cezaevinde tutuklu kaldığı, zanlının cezaevinden çıktıktan sonra Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü kamplarına giderek uzun süre bomba eğitim aldığı ve daha sonra Türkiye'ye gelerek saldırıyı yaptığı ortaya çıktı.

7 KİŞİ GÖZALTINDA

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Diyarbakır'daki patlamanın ardından başlatılan soruşturmada ciddi bir sonuca doğru ulaşıldığını belirterek, ''Şu anda 7 kişi gözaltında. Bunlardan birisi arabanın sahibi, yani 3-4 gün önce arabayı satın alan kişi, diğerleri de belli şekilde onunla irtibatlı kişiler'' dedi.

Atalay, 3 Ocak perşembe günü Diyarbakır'da büyük bir acı yaşadıklarını belirterek, kentin ana caddelerden birinde park edilen bir aracın içerisine yerleştirilen bombanın uzaktan kumanda ile patlatıldığını hatırlattı.Patlamanın ardından çevrede can kaybı ve maddi hasarlar meydana geldiğini ifade eden Bakan Atalay, olayı, bir kez daha bütün ülke olarak, şiddetle kınadıklarını kaydetti.

Atalay, olayda hayatını kaybedenlerin masum öğrenciler olduğunu belirterek, ölenlerin patlamanın meydana geldiği caddede yer alan bir dershaneye üniversiteye hazırlık için giden öğrenciler ile o dershanede kurs alan bir öğrencinin babası olduğunu söyledi.Olayın ardından yaralılardan bir kısmının hemen o gün müdahale edildikten sonra taburcu edildiğini anlatan Bakan Atalay, içlerinden 5 tanesinin durumunun ciddi olduğunu, dün gece de o yaralılardan birini daha kaybettiklerini ve ölü sayısının 6'ya yükseldiğini bildirdi.

''BÖLGE HALKI TERÖRDEN BEZMİŞ''

Patlama sonrasında bölgeye yaptıkları ziyarete ilişkin de bilgi veren Bakan Atalay, bölge halkının topyekün terörü lanetlediklerini belirterek, şunları kaydetti:''Patlama ile çevredeki vatandaşların iş yerleri ve binalar da zarar gördü. Bizler hem olayın güvenlik boyutu üzerinde hem de vatandaşların zararlarının telafisi, evlatlarını kaybeden ailelerine taziye, yaralıların ailelerine şifa dileklerimizi iletmek üzere Başbakanımızla
birlikte büyük bir heyet olarak geçen cumartesi Diyarbakır'a gitmiştik.Orada şunu gördük. Gerçekten bölge halkı bütün toplumumuz gibi terörü lanetliyor. Artık terörden bezmiş ve terörden en büyük zararı gören zaten o bölge halkıdır. Teröre karşı oradaki vatandaşlarımızı yek vücut gördük. Onların hem tepkilerini, hem acılarını paylaştık.Özellikle kaybedilen evlatlarımızın ailelerini ziyaret ettik, tek tek hepsine başsağlığı diledik. Yaralıların ailelerini de ziyaret ettik. Zaten doktorlarımız, hastanelerimiz onları iyileştirmek için seferber olmuştu, onları da yerinde gördük. Tabii, tahrip olan iş yerlerinin zararları da telafi edilecek, bunu da vatandaşlarımıza söyledik. Bunların büyük bir kısmı yerine getirildi, eksikler de tamamlanacak.''

Patlamanın ardından Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile açılan soruşturma kapsamında güvenlik güçlerince çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Bakan Atalay, ''Güvenlik güçlerimiz en kısa sürede olayın tüm faillerini, destekçilerini ve işbirlikçilerini ortaya çıkartacaktır'' dedi.

Patlamanın ardından güvenlik birimlerinin bütün ihtimalleri değerlendirerek ciddi bir çalışma başlattıklarını ifade eden Atalay, Ankara'dan da personel ve ekipman takviyesinde bulunduklarını belirtti.İlk anda içinde patlayıcı olan araba üzerinde yoğunlaşıldığını da anlatan Atalay, arabayı satanlar ve şahit olanların kısa süre içinde bulunduğunu ve ifadelerinin alındığını, kısa süre tutulduktan sonra ise serbest bırakıldığını söyledi.

Atalay, konuşmasına şöyle devam etti:''Diğer bütün izler değerlendirilerek araştırmalar yoğunlaştırıldı, ciddi bir sonuca doğru ulaşıldı. Şu anda 7 kişi gözaltında. Bunlardan birisi arabanın sahibi, yani 3-4 gün önce arabayı satın alan kişi. Diğerleri belli şekilde onunla irtibatlı kişiler. Bunların evlerinde ve üzerlerinde yapılan aramalarda yine önemli miktarlarda patlayıcı, değişik silah ve unsurlar, bazı belge ve bilgiler ele geçirilmiş oldu. Lada marka araba tabi olaydan bir kaç gün önce satın alınmıştı. O iz üzerinden gidilerek sonuca ulaşılmaya çalışılıyor ama bunlar yine de zanlılardır. Ciddi şekilde hem kendi beyanları hem evlerinden ve üzerlerinde elde edilenlerle soruşturmalar genişletilerek devam ediliyor.Cumhuriyet Başsavcımızın nezaretinde Emniyet birimlerimiz soruşturmayı yürütüyorlar. Hala elde değişik bilgiler var, belki değişik kişilere de ulaşılabilecek. Onun için isimler üzerinde durmuyoruz.''
Bakan Atalay, ''gözaltına alınan zanlılardan birinin Irak'ın kuzeyinde bulunduğunu, 2007 yılında Türkiye'ye ve Diyarbakır'a geldiğini''
belirterek, sözkonusu zanlının dün akşam saatlerinde gözaltına alındığını, soruşturmanın selameti açısından bu bilginin basına
aktarılmadığını kaydetti.

Atalay, amaçlarının bu kanlı olayları gerçekleştirenlerin bir an önce yakalanması olduğunu ve bunun için çalıştıklarını belirterek, ''Umarım, bu değerlendirme ve çalışmalarla toplumumuzu çok üzen terörün acı yüzünü bir defa daha gösteren bu olay aydınlatılmış olur'' dedi.Beşir Atalay, ''İçişleri Bakanlığı ve Emniyet birimleri olarak önce olaylar olmasın diye, olaylar olduktan sonra da faillerinin bulunması ve aydınlatılması için çalıştıklarını'' belirterek, ''sonucun bir kaç gün içerisinde alınabileceğini düşündüklerini'' söyledi.Atalay, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına ve soruşturmada görev alan Emniyet güçlerine de başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür etti.


ERDOĞAN KONUŞTU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'daki bombalı saldırıyla ilgili bir kişinin yakalandığını belirterek, ''(Fail) diyemem böyle bir yetkim yok. Ama aracın sahibi olduğunu, aracı satan da kabullendi'' dedi.

Başbakan Erdoğan, partisinin TBMM Grup toplantısından ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.Diyarbakır'daki bombalı saldırının failinin yakalandığının ifade edilerek ayrıntıların sorulması üzerine Erdoğan, ''Yakalandı. Ayrıntılar yok. Yani yakalandı derken tabii şu; 'fail' diyemem, böyle bir yetkim yok. Ama aracın sahibi olduğunu, aracı satan da kabullendi'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Bu hafta içinde, TCK'nın 301. maddesiyle ilgili bir değişiklik bekleniyor mu?'' sorusuna da Erdoğan, ''Hayır. Şu anda çalışmamız devam ediyor. Çalışmalar bittikten sonra, şu anda herhangi bir şey yok'' karşılığını verdi.

Öte yandan Diyarbakır'daki patlamada 3 öğrencisini kaybeden Final Dershanesi bugün eğitime başladı. Patlamada, ağır yaralanan öğrencisi dün gece ölen Kavram Dershanesinde ise eğitime bugün ara verildi. Edinilen bilgiye göre, Diyarbakır'da askeri aracın geçişi sırasında meydana gelen patlamada en çok hasarı gören binalardan biri olan Final Dershanesindeki onarım çalışmaları tamamlandı. Bomba parçalarının değdiği binanın dış yüzeyini onaran ve kırılan camlarını taktıran dershane bu sabah eğitime yeniden başladı.

Sabah saatlerinde dershaneye gelen öğrenciler, arkadaşları Eren Şahin, Melek İpek ve Ferhat Mutlu'yu kaybetmenin verdiği üzüntüyle yeniden eğitime başlarken, dershane yetkilileri görüntü çekilmesine izin vermedi.Tedavi gördüğü Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi Yoğun Bakım Servisinde dün gece hayatını kaybeden Engin Taşkaya'nın eğitim gördüğü Kavram Dershanesinde ise bu sabah eğitime ara verdi.Dershane yetkilileri, ''Böyle bir durumda ders yapamayız. hepimiz çok üzüntülüyüz'' dedi.

AJANSLAR