kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Biz derin devletiz' çetesine operasyon

Ferit ZENGİN-Önder ŞUŞOĞLU-Veli SARIBOĞA
"Biz derin devletiz" diye haraç toplayan çeteyle bağlantılı olarak Susurluk'un en önemli ismi Yeşil'in sağ kolu Zakir Selvi gözaltına alındı. İki kişi tutuklandı. Selvi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Biz derin devletiz' çetesine operasyon
Kendilerini 'Derin devlet' olarak tanıtıp Eminönü, Laleli ve Kapalıçarşı'da tekstil işiyle uğraşan işadamlarından haraç aldıkları ve 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın sağ kolu Zakir Selvi'nin gizli lider olduğu ileri sürülen çete, polisin "Matkap" operasyonuyla çökertildi. Zakir Selvi'nin yanı sıra lider Orhan Aykut, yardımcısı Salih Aydar, eski MHP milletvekili Mehmet Gül'ün oğlu ile iki polis memuru ve bir uzman çavuşun da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. 4 tabanca, polis telsizi, av tüfeği, çok sayıda kama ve fişek ele geçirildi.

TEKNİK TAKİBE ALINDI
Eminönü'nde tekstille uğraşan bir işadamı 9 ay önce savcılığa yaptığı şikâyette, çetenin 'bayrak parası' adı altında 300 bin YTL istediğini, ancak "Bayrağı ben yapayım" diyerek parayı vermek istememesinin ardından işyerinin basılıp silahlı saldırı düzenlendiğini ihbar etti. Polis çeteyi teknik takibe aldı. Aynı yöntemle İstanbul'da iş yapan 9 tekstilciden bir yıl içinde 3 milyon YTL'nin üzerinde haraç aldığı belirlenen çetenin gizli liderinin 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın sağ kolu olarak bilinen Zakir Selvi olduğu iddiası üzerine polis Beşiktaş Fulya'da bulunan Celenyum Rezidans'ta Selvi'yi gözaltına aldı.

İSMİNİ DEĞİŞTİRDİ
Rezidans'taki odasında yastığının içine sakladığı iki silahla yakalanan Selvi'nin kendini saklamak için iki yıl önce mahkeme kararıyla isim değiştirip Bedirhan Esenlik ismini aldığı tespit edildi. Daha çok şehit cenazelerindeki tören masrafları ile şehit ve gazi yakınlarına yardım adı altında devletin ismini kullanarak haraç aldığı belirlenen çetenin parasını ise İstanbul İl Jandarma Alay Komutanlığı'nda görevli bir uzman çavuş ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 2 polis memuru aracılığıyla topladığı ortaya çıktı. Polis memurlarının işadamlarından haracı istediği, uzman çavuşun ise haracı topladığı belirlendi. Uzman çavuş Trabzon'da gözaltına alındı. Muş İl Emniyet Müdürü Mehmet Özkan ile İstanbul İl Jandarma Alay Komutanlığı'nda görevli bir albayın da çeteyle irtibatlı oldukları belirlendi. Orhan Aykut, Zakir Selvi, Mehmet Gül ile Mehmet Özkan'ın Rezidans'ta son 6 ay içinde 4 toplantı yaptıkları, hatta Emniyet içi tayinleri ele alıp tartıştıkları takip kayıtlarına yansıdı.

VEKİLLERİ ARADI
Polis müdürü ile albayın, çetenin polis ve jandarmadaki olaylarını takip edip örtbas ettiği iddia edildi. Teknik takipte çete lideri Orhan Aykut'un iki milletvekilini de telefonla arayarak "PKK sizi takip ediyor. Öldürecekler. Devlet bize bu bilgiyi verdi. Sizi biz koruyalım" diyerek menfaat sağlamak istediği öğrenildi. Orhan Aykut ile Mehmet Salih Aydar, gasp, çete kurmak, silah bulundurma iddialarıyla tutuklanırken, Zakir Selvi'nin de aralarında bulunduğu diğer zanlılar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Haberin fotoğrafları