kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Yerli göz' gün sayıyor

AA
Aselsan, 16 Aralık'ta PKK kamplarına gece ve kış şartlarında yapılan operasyonda başrolü oynayan LANTIRN (Low Altitude Navigation and Targeting InfraRed for Night-Gece için Alçak İrtifa Seyrüsefer ve Hedefleme Kızılötesi Işını) sisteminin yerini alacak olan ASELPOD (Hedefleme ve Seyrüsefer Podu) sistemi tasarım ve üretimi çalışmalarını sürdürüyor. ASELSAN tarafından, tamamen özgün ve güncel teknoloji ile geliştirilen ASELPOD sistemi ile Türk savaş uçakları, yüksek hassasiyet ve performansla çalışan milli bir hedefleme sistemine sahip olacak. ASELSAN, 36 ayda geliştireceği ASELPOD'u, bir yıl içinde kullanıma hazır hale getirecek. Benzer sistem dünyada ABD ve İsrail'in de aralarında bulunduğu birkaç ülke tarafından üretilip, kullanılıyor. ASELPOD, uçakların gece görüş, lazerle işaretleme, hedef bulma ve bombalama hassasiyeti gibi kabiliyetlerini en üst düzeye çıkaracak, gece operasyonlarında pilotlara büyük kolaylık sağlayacak. F- 16 ve F-4E/2020 savaş uçaklarına takılacak ASELPOD sistemi, pilotun yükünü asgariye indirirken, uçakların harekât kabiliyetini artıracak. Sistem "pod'' olarak adlandırılan iki ayrı ileri teknoloji ürünü parçadan oluşuyor. Sistemlerden biri gece veya bozuk meteorolojik şartlarda bile pilota mükemmel bir görüş sunuyor.

KOLAY YEDEK PARÇA
Alınan görüntüler pilotun önündeki ekrana yansıtılıyor. Diğeri de lazerle hedefi işaretliyor ve bu sayede hedefler nokta atışla imha ediliyor. ASELPOD'un testleri başarı ile tamamlamasından sonra, Eskişehir'deki 1. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı'nda Tük Hava Kuvvetleri'ne ait bütün F-16 ve F-4E/2020 savaş uçaklarına takılarak, mevcut sistemlerle entegrasyonu sağlanacak. Sistem termal ve gündüz kameralarının sağladığı görüntüler üzerinden otomatik olarak çoklu hedefleri izleyebilecek. Uçak üzerindeki diğer sistemlerle bütünlük içinde çalışacak olan ASELPOD, içerisinde değiştirilebilir birimler barındıracak. Böylece sistemin bakım-tamir süreleri azalacak ve arızalı birimler kolaylıkla değiştirilebilecek.

GECE GÖRÜŞÜ
Uçakların gece görüş, lazerle işaretleme, hedef bulma ve bombalama hassasiyeti gibi kabiliyetleri en üst düzeye çıkacak.

TAMİRİ KOLAY
ASELPOD, içerisinde değiştirilebilir birimler barındıracak. Böylece sistemin bakım-tamir süreleri azalacak ve arızalı birimler kolaylıkla değiştirilebilecek.

LAZERLİ KİLİT
İleri teknoloji ürünü iki parça barındırıyor. Biri en zor şartlarda pilota mükemmel bir görüş sunuyor. Diğeri ise lazerle hedefi işaretliyor.