kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Muhammed artık yaşıtları gibi oyuncaklarıyla oynuyor ve okula kaydolacağı günü de iple çekiyor.

Bitlisli Muhammed'e ilik Tayvan'dan geldi

SONAT BAHAR
Bitlisli Muhammed'in yaşaması için gerekli olan ilik, Tayvan'da bulundu. Tayvanlı Budist rahipler, iliği Türk doktora dini törenlerle verdi. Ve temmuzda yapılan nakille, Muhammed tekrar doğdu..
Muhammed Uğurel 10 yaşında... Ölümcül olabilecek bir kan hastalığı olan aplastik anemi teşhisi konulduğunda henüz 6 yaşındaydı. Tehlikeli hastalık Muhammed'i tam da okula başlama arifesinde yakalamıştı. Tek çare ise ilik nakliydi. Ailede uygun ilik bulunamayınca, geçtiğimiz yaz İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası'nın kapısı çalındı. Dünyanın dört bir yanındaki vericiler tarandı. Sonunda Küçük Muhammed'i kurtaracak haber uzaklardan, Doğu Asya ülkesi Tayvan'dan geldi.

DUALAR EŞLİĞİNDE
Ne ırk olarak ne de genetik olarak Türklerle bağlantısı olmayan Tayvan'da yüzde yüz uyumlu ilik bulunması doktorları hayrete düşürdü. Kemik İliği Bankası Koordinatörü Doç. Dr. Sarper Diler, Muhammed Uğurel'e nakledilecek iliği Türkiye'ye getirmek için 4 uçak değiştirerek 27 saatlik uçuşla Tayvan'a gitti. İlk kez bir Türk'e ilik verilecek olan Tayvan'da ise küçük Muhammed'in durumu büyük yankı uyandırdı. Budist rahipler tarafından karşılanan Doç. Dr. Diler, dualar eşliğinde Tayvan'daki Tzu Chi Sten Cells Center'a götürüldü.

'ÜÇ GÜN TAPINAKTA KALDIM'
Doç. Dr. Sarper Diler, Tayvan'da yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Hastane son derece modern görünümdeydi. Bu durumlarda budist rahipler özel seremonilerle iliği teslim ediyor. İliğin ilk kez bir Türk'e verilecek olması da durumu daha özel bir hale getirdi, basın da yakın ilgi gösterdi. Benden otel yerine tapınaklarında kalmamı rica ettiler. Çünkü bu süre zarfında Muhammed için dualar edilecekti, ben de inançlarına saygı göstererek bu tekliflerini kabul ettim. İliği verecek kişinin ailesiyle de tanıştım, Türklerle bir ilgileri olup olmadığını sordum, bana olmadığını söylediler. İliğin teslimi öncesi Tayvan'ın en önemli Budist lideri Dharma Jhen Yeng'in huzuruna çıktım. Bana iliği teslim alırken ve teslim ederken giymem için bir yelek verdi. Ben de bu yelekle iliği aldım." Doç. Sarper Diler, 3 gün budist tapınağında kaldıktan sonra iliği alarak Türkiye'ye getirdi. İlik Antalya'da Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Akif Yeşilipek'in başında bulunduğu ekip tarafından geçen temmuzda başarıyla nakledildi. Şimdi sağlık durumu son derece iyi olan Muhammed'in babası Mehmet Uğurel de mutluluğunu şöyle dile getiriyor: "Tayvan neresi, inanın bilmezdim. Oğlumun en büyük hayali okula gidebilmekti şimdi 4 yıldır özlemini çektiği okula yazdıracağız."
Haberin fotoğrafları