kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sarko'nun oyunu geri tepti

FİKRET AYDEMİR
Fransız liderin çalımları geri tepti. Brüksel'deki zirvenin adında da, müzakere belgelerinde de 'katılım' ifadesi yer aldı. Kokoreç başlığı olarak da bilinen tüketici ve sağlığın korunması ile alt yapı başlıklarına start verildi..
Nicolas Sarkozy, Brüksel'de geçen hafta yapılan AB zirvesinde Türkiye'ye tam bir çalım atarak kelime oyunu yapmıştı. Türkiye-AB arasında müzakere başlığı açılacak dünkü zirvenin adından ve zirve bildirgesinden "katılım" kelimesini çıkarttırmıştı. Ancak o çalım attığı zirve dün yapıldı. Asıl çalımı Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy yedi. Türkiye ile iki yeni müzakere başlığının açıldığı Hükümetlerarası Katılım Konferansı Brüksel'de dün yapıldı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da katıldığı toplantıda, dönem başkanı Portekiz'in Dışişleri Bakanı Luis Amado da hazır bulundu. Portekizli Bakan, tüm resmi AB belgelerinde ve konuşmalarında "katılım" kelimesini kullandı.

KOKOREÇ'E YASAK YOK Yeni açılan Avrupa alt yapıları başlığı ile Türkiye'nin ulaştırma ve enerji ağlarında standartlarının yükseltilmesi hedefleniyor. Tüketici ve sağlığının korunması başlığı ise, daha önce iddia edildiği gibi kokoreçe yasak getirmiyor. Örneğin 1981'de birliğe üye olan Yunanistan'da sağlık standartlarına tam olarak uyarak kokoreç satışı devam ediyor. AB Komisyonu'nun hazırladığı "Doğru Bilinen Yanlışlar" adlı kitapçıkta, "Deli dana hastalığının etkili olduğu dönemde 3 yaşını aşmış büyükbaş hayvanlarda hastalık riski yüksek olduğu için bu hayvanların sakatatlarının yenmesinin insan sağlığını tehdit ettiği yönünde karar alındı. İnsan sağlığı ve güvenliğini tehdit etmediği ve hijyen koşullarına uyduğu sürece geleneksel ürünlerin üretim ve tüketiminin yasaklanması söz konusu değil" deniyor.

BARROSO ZİYARETİ Amado, Babacan ve AB Komisyonu Genişleme Komiseri Olli Rehn katılım toplantısı sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Babacan Fransa'yı eleştirerek, "Bazı ülkelerin çabalarının altında Türkiye'yi AB üyeliğinden yıldırma, vazgeçirme niyeti varsa söyleyeyim başarılı olamayacaklar" dedi. Türkiye'nin ulaştırma ve enerji altyapısını geliştirmek için AB'den mali destek alacağını ifade etti. Olli Rehn de Türkiye'nin özellikle ifade özgürlüğü ve dini özgürlükler alanlarında ilerleme kaydetmesini beklediklerini belirtti. AB Komisyonu Başkanı Barroso'nun önümüzdeki aylarda Türkiye'yi ziyaret edeceğini, bunun da AB'nin sözlerine bağlı olduğunun açık işareti olacağını ifade etti. Bakan Amado ise, "Müzakere sürecinin ortasında oyunun kurallarını değiştirmek zordur" diyerek Fransa'ya atıfta bulundu. 35 müzakere başlığından 7'si açılmış oldu.