kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kemik iliği vericisinde durumumuz vahim

İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası Koordinatörü, Dünya Kemik İliği Donör Federasyonu Türkiye Temsilcisi Doç. Dr. Sarper Diler, kemik iliği vericisi ve nakli konusunda Türkiye'nin acınacak durumda olduğunu söyledi. İşte Doç. Dr. Diler'in ağzından endişe verici tablo:

* Şu anda ülkemizde kaç merkezde nakil yapılabiliyor?
Türkiye'de şu anda akraba dışı nakil yapabilen dokuz merkez var. Akraba dışı nakil yapabilen merkez olabilmek için uluslararası bazı merkezlerde akredite olmak gerekiyor. 2003 senesinde sadece dört merkez vardı. Üstelik çocuk için nakil yapabilen tek merkez geçtiğimiz temmuz ayına kadar Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeydi. Çocuklar sıra beklerken hayatlarını kaybediyordu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni temmuz ayında devreye sokabildik.

* Kaç ülkenin kemik iliği bankasından faydalanabiliyoruz?
Bu sene itibariyle dokuz ülkeden ilik alabiliyoruz. Bu sene eklenen Amerika çok önemli, çünkü altı milyon vericisi var. Bu da neredeyse şu ana kadar olan rakamın iki katı kadar verici anlamına geliyor. Üstelik Amerika iki gün gibi kısa bir sürede ilik araması yapıp neredeyse ücretsiz tarama yapıyor Türkiye için.

* Anladığım kadarıyla verici sayımız da utanç verici...
30 bin vericimiz kayıtlı görünüyor ama bunun 25 bine yakını Oktar Babuna döneminden kayıtlı olan vericiler. Dolayısıyla tam olarak güvenemeyeceğimiz vericiler. Çünkü bu vericilerin yüzde yetmişine ulaşamıyoruz. Ulaştığımızda ya para istiyor ya da "Türk'e verilecekse kabul ederim" diyorlar. Amerika'nın 6 milyon, Almanya'nın 3 milyon vericisi var. Amerika ayda 160 nakil yapıyor, Almanya 85 nakil, bizim ise 2004'te 2 naklimiz vardı, 2007'de 30'a yakın naklimiz var. Nakil merkezlerimiz ve verici sayımız artsa tüm bu zorluklardan kurtulacağız.
Haberin fotoğrafları