kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Fed Başkanı Ben Bernanke

Fed'in cazip kredi dönemini bitirme planı can simidi oldu

MAHMUT SANCAK
Piyasalarda 2007'nin son işlem günlerine girilirken, ABD Merkez Bankası Fed'in kredi pazarına yönelik planı ve AB Merkez Bankası'nın 348 milyar Euro'luk nakit desteği piyasalara umut verdi..
Yılın son işlem günleri yaklaştıkça dünya piyasalarındaki hareketlilikte artıyor. Avrupa ve Amerika piyasaları mortgage krizinin neden olduğu likidite sorununu aşmaya çalışırken Asya piyasaları yıl içerisinde kaydettikleri yükseliş trendini yeni yılın ilk dönemine taşıma gayreti içerisinde. ABD Merkez Bankası'nın yüksek riskli kredi piyasalarına yönelik açıkladığı yeni uygulamalar piyasalarda olumlu karşılanırken, plan demokrat senatörler tarafından adeta yerden yere vuruldu. ABD Senatosu Bankacılık Komitesi Başkanı Christopher Dodd duyurusu yapılan planı hayal kırıklığı olarak nitelendirerek, "Alınan kararlar Fed'in piyasalarda yaşanan dalgalanmalara yönelik çözüm getirecek kurum olarak görülmesi konusunda zihinlerde soru işaretleri oluşturdu" dedi.

ABD TAHVİLLERİ YÜKSELDİ
Amerikan borsalarında sakin bir seyir izlenirken Dow Jones sanayi endeksi gün içerisinde yüzde 0.50'lik yükselişle 13 bin 230 puan seviyelerinde hareket etti. Düşük fiyattan alım yapan işlemcilerin etkisiyle özellikle teknoloji hisselerinde yükselişler kaydedildi. Uzun vadeli ABD hazine tahvilleri ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kredi koşullarını rahatlatmak için duyurduğu planla birlikte yükseldi. ABD'deki güçlü bilançoların, yatırımcıları şirketlerin global finans piyasalarındaki fırtınayı atlatabileceği yönünde güvenlerini artırmasıyla birlikte Asya borsaları teknoloji hisseleri önderliğinde beş günlük kayıp sürecini geride bırakarak toparlanmaya başladı.

GÖZLER ABD EKONOMİSİNDE
Çin'in Şangay ve Hong Kong borsaları yüzde 2.18 ve yüzde 1.1 oranında yükselirken Japon Nikkei endeksi yüzde 1.1'lik bir düşüş yaşadı. Brezilya'da da yatırımcıların en çok düşen hisselere yönelmesiyle Bovespa Endeksi dört seansın ardından ilk kez günü yükselişle kapattı. Küresel piyasalara yönelik bir destekte Avrupa Merkez Bankası'ndan geldi. Banka Euro Bölgesi'ne yönelik 348 milyar euro ile tarihinin en geniş kapsamlı likidite desteğinde bulundu. Banka iki haftalık bir zaman dilimi içerisinde piyasalara önce 130 milyar euro ardından da 218 milyar dolarlık nakit desteği sağladı. Bankalar kendi aralarında kredi alışverişinden çekindikleri için orta vadeli Interbank kredilerinin faizleri rekor seviyelere yükselmişti. Nakit girişinin ardından iki haftalık Euribor oranı yüzde 4.94'ten yüzde 4.44'e geriledi. Diğer yandan Fed, plan çerçevesinde bankalara müşterilerine kredi verebilmeleri için uygun koşullu 20 milyar dolar nakit para aktaracağını duyurdu.
Haberin fotoğrafları