kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Savaş Dinçel'i kaybettik

Yeni Haber
Türk tiyatrosu bir ustasını kaybetti. Tiyatro sanatçısı Savaş Dinçel, vefat etti. Evinde iç kanama geçiren Dinçel (65) ambulansla kaldırıldığı Memorial Hastanesi'nde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

*Fotoğraflarla Savaş Dinçel için tıklayınız






DAR ALANDA KISA PASLAŞMALAR





65 yaşında hayata gözlerini yuman Dinçel'in ölüm haberini alan sanatçı dostları hastaneye akın ederken, ünlü sanatçının ölüm nedeninin geçirdiği ağır iç kanaması olduğu öğrenildi.

ANİDEN RAHATSIZLANDI


Ünlü tiyatro ustası Savaş Dinçel, saat 00.00 sıralarında rahatsızlanması sonucu yakınları tarafından Memorial Hastanesi'ne kaldırıldı.

DİNÇEL'İ GERİ GETİRMEK İÇİN 1 SAAT UĞRAŞILDI

Şok tablosuyla hastanenin acil servisine alınan Dinçel, daha sonra yoğun bakıma alındı. Sağlık durumu gittikçe kötüleşen Dinçel'in kalbinin durmasının ardından doktorlar, Dinçel'i hayata döndürmek için yaklaşık 1 saat uğraştı, ancak; başarılı olamadılar. Dinçel, geçirmiş olduğu ağır iç kanama neticesinde, saat 01.30 sıralarında hayata gözlerini yumdu.

SANATÇILAR HASTANEYE AKIN ETTİ

Dinçel'in ölüm haberini alan sanatçı dostları ve yakınları hastaneye akın etti. Aralarında tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen ve Mehmet Ali Alabora'nın da bulunduğu birçok sanatçı hastaneye gelerek, ziyarette bulundular.
Dinçel'in hayatını kaybetmesinin ardından açıklama yapan Hastanenin Kalp Cerrahi Bölüm Başkanı Bingür Sönmez, konuşmasına "Hepimizin başı sağolsun" diyerek, başladı.

Dinçel'in hastaneye saat 00.00 sıralarında getirildiğini ifade eden Doktor Sönmez, "Dinçel, daha önce endositend operasyonu geçirmişti. Daha önce sigara, alkol, kötü beslenme gibi sebeplerle vücudunu çok kötü kullanmış. Genel olarak sağlıksız vücudu vardı" diye konuştu.

Dinçel'in ölüm haberinin alınmasının ardından birçok sanatçının hastaneye gelip, ziyaret ettiğini ifade eden Doktor Sönmez, Müjdat Gezen'in, ölüm haberini almasıyla durumunun çok bozulduğunu ve kendisinden, bir müddet hastanede, müşahade altında kalmasını istediğini söyledi.



EKMEK TEKNESİ-NUSRET BABADAN HİKAYELER



SON FİLMİNİ GÖREMEDİ

Evinde geçirdiği iç kanama sonucu dün gece hayatını kaybeden Savaş Dinçel, çekimleri tamamlanan son filmi "Suluboya"yı görmedi.

Ünlü sinema ve tiyatro sanatçısı, karikatürist Savaş Dinçel, çekimleri yaklaşık iki yıl süren son filmi "Suluboya"nın tamamlanmış halini göremeden hayatını kaybetti. Savaş Dinçel filmde Bedri Koraman ve Altan Erkekli ile aynı sokakta çalışan ve birlikte yaşayan bir sokak ressamını canlandırıyordu. Oyuncuların karikatürize edilmiş hallerinin işlendiği filmde diğer rolleri Haluk Bilginer, Tamer Karadağlı, Serra Yılmaz, Mirkelam, Ayşenur Yazıcı, çocuk oyuncu Sarp Alemdaroğlu, Bedri Koraman ve Metin Uca paylaşıyor. Film 2008'de vizyona girecek.
Geçtiğimiz aylarda çekimleri biten filmin yapımcısı Cihat Hazardağlı Dinçel'in çekimler sırasında son derece sağlıklı göründüğünü belirterek, Dinçel'le ilgili bir anısını şöyle anlattı:

"Gayet sağlıklıydı hatta 'çekim saat 6'yı geçerse ben viskimi isterim' demişti. Viski geldi. İçti ama sarhoş olmadı. Biz çekimlere devam etmek zorundaydık. İçince rolununu oynayamayacak diye çok korkmaya başladık. Çünkü ön hazırlığı zaman alan bir çalışmaydı. Ama o son derece normal oynamaya devam etti. Saatlerce hem içti hem oynadı. Ben eski toprak diye düşünüyordum. Aniden kızmaya başladı. 'Şunun tadına bak' dedi. 'Bu içki sahte' dedi. İçki gerçekten bozuk veya sahteydi."

DİNÇEL'İN HAYATININ KİLOMETRE TAŞLARI

İstanbul' un Fatih ilçesinde 1942 yılında doğdu. İlkokulu Koca Ragıp Paşa İlokulu' nda tamamladıktan sonra İstanbul Erkek Lisesi' ne kaydoldu.

Tiyatro eğitimine İstanbul Belediyesi Konservatuarı Tiyatro Bölümü' nde başladı. Tiyatro eğitiminin yanı sıra amatör olarak karikatür çizmeye başladı.

Tiyatrocu olarak ilk kez İstanbul Şehir Tiyatroları' nda sahne aldı. 1980 askeri darbesi sonucu sıkıyönetim ilanı ile İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan uzaklaştırıldı.

"TONTON'U HAZIRLADI

Daha sonra Güldürü Eğitim Merkezi' nde karikatürist olarak çalıştı. Bir süre Günaydın gazetesinde karikatüristlik yaptı. Burada "Tonton" adlı karikatürü hazırladı.

Münir Özkul Tiyatrosu, AST Tiyatrosu, YEN-AR Tiyatroları'nda çalışan Dinçel, Müjdat Gezen'le birlikte Miyatro Vatandaş Tiyatrosu'nu kurdu.

ÇİZGİLERLE NAZIM HİKMET ÇİZGİ ROMANI


Danıştayın onaması ile birlikte Şehir tiyatrolarında tekrar çalışmaya başladı. İki tane karikatür sergisi açtı. "Çizgilerle Nazım Hikmet" adlı çizgi roman bir kitap hazırladı.

İSMET İNÖNÜ'YÜ CANLANDIRDI

Ziya Öztan' ın yönetmenliğini üstlendiği Kurtuluş ve Cumhuriyet filmlerinde İsmet İnönü' yü canlandırdı. 1997 yılında Mustafa Altıoklar'ın yönetmenliğini yaptığı başrollerinde Okan Bayülgen, Müjde Ar ve Mustafa Uğurlu'nun yer aldığı "Berber Ali"yi canlandırdı.

200 yılında "Dar Alanda Kısa Paslaşmalar" adlı filmde canlandırdığı Hacı karakteriyle 8. ÇASOD Film Ödülleri'nde ve 22.Siyad Türk Sineması Ödülleri'nde "En İyi Erkek Oyuncu" Ödüllerini aldı.


Filmin Adı Oynadığı Karakter Yıl

Sessiz Gemiler Mümtaz bey 2007
Bir İhtimal Daha Var Mercan 2006
Esir Kalpler Rüçhan Akerman 2006
Eve Dönüş Sacit 2006
Sevda Çiçeği Naşit 2006
Can 2006
Bir Salkım Üzüm 2005
Ölümüne Sevdalar Barbayani 2005
Peki Olur Şekerim 2003
Abdülhamit Düşerken Tevfik Paşa 2002
Ekmek Teknesi Nusrettin 2002
Çemberler 2000
Sinekli Bakkal 2000
Bizi Güldürenler 2000
Abuzer Kadayıf 2000
Dar Alanda Kısa Paslaşmalar Hacı 2000
Cumhuriyet İsmet İnönü 1998
Ağır Roman Berber Ali 1997
Kurtuluş İsmet İnönü 1997
Azmi 1995
Oğlum Adam Olacak 1995
Çözülmeler 1994
Bizimkiler Şükrü 1997-2002 1989
Ateşböceği Metin 1987
Merdoğlu Ömer Bey 1986
Aşık Oldum Haluk 1985
Kızlar Sınıfı 1984
Üç İstanbul Moiz 1983
Hababam Sınıfı Güle Güle Müjdat 1981
İttihat Ve Terakki 1980
Gül Hasan 1979

Ödülleri

8. ÇASOD "En İyi Oyuncu" Ödülleri, 2001, En İyi Erkek Oyuncu, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
20. İstanbul Film Festivali, 2001, En İyi Erkek Oyuncu, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
22. Siyad Türk Sineması Ödülleri, 2000, En İyi Erkek Oyuncu, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar

SABAH İNTERNET