kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünyanın en yüksek binasından atladı!

Yeni Haber
Avusturyalı Base-Jumping sporcusu Felix Baumgartner, dünyanın en yüksek binası olan, 508 metrelik "Taipei 101 Tower"dan atladı.

* ÇARPICI FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ


Profesyonel ekstrem sporcu Baumgartner, üç yıl önce resmen tamamlandığından bu yana, gözünü dünyanın en yüksek binasından atlamaya dikmişti. Geçtiğimiz yıl kuleyi iyice araştırmak için gerçekleştirdiği iki keşif görevinin ardından, ekstrem spor dünyasının "Base 502" tescilli yıldızı, 390 metre yüksekliğindeki platformdan atlayışını yaptı ve yaklaşık beş saniyelik serbest düşüşün (free fall) ardından paraşütü açıldı ve çok katlı otoparkın çatısına güvenli bir iniş yaptı.

İstihbarat kurumlarının kullandığı taktiklerle alanı araştıran Baumgartner, atlayışına ve kaçışına büyük gizlilik içinde hazırlandı. Farklı kıyafetler giyip kılık değiştirerek önce güvenlik kameralarının bulunduğu yerleri tespit etti ve binanın güvenlik sistemi ile sistemin dışında kalan bölgeleri inceledi. Atlayışından bir gün önce Baumgartner, Tayvanlı bir tanıdığının yardımıyla paraşütünü sıkı güvenlikten geçirerek gizlice içeriye sokabildi. Daha sonra kendisine yardımcı olan Tayvanlı, paraşütü bir tuvaletin tavanına sakladı.

Baumgartner'ın atlayışından hemen önce yardımcıları gözetleme platformunda dikkati dağıtmayı başardılar ki böylece Avusturyalı birinci sınıf atlet, üç metre yüksekliğindeki güvenlik engeline hızlıca tırmanıp geçebildi. Ancak sporcu üç metrelik engeli geçtikten sonra beklenmedik bir sorunla karşılaştı: Binanın kenarına erişmek için dört metre kadar atlaması gerekti ve bunu yaparken binanın birkaç kiremidini kırdı. Bunun ardından kötü bir şekilde morarmış topuğuyla dünyanın en yüksek binasından tarihi atlayışını gerçekleştirdi.

Atlayışından iki saat sonra Baumgartner, "Üç defa denedim ve sonunda rüyamı gerçekleştirdim." diyerek mutluluğunu dile getirdi.
Baumgartner'ın bir sonraki hedefi, Birleşik Arap Emirlikleri'nde halen yapım aşamasında olan ve gelecekte dünyanın en yüksek binası olacak Burj Dubai'den (şu an 600 metre yükseklikte ve bittiği zaman 700 ile 800 metre yükselmiş olacak) atlayışını gerçekleştirmek.

Felix Baumgartner'in mesleğiyle ilgili önemli noktalar:

1999'da zamanının dünyadaki en yüksek binası olan Malezya'daki Petronas Kuleleri'nden atladı. İşadamı kılığına girdi ve atlama noktasına 451 metre yüksekliğindeki binanın havalandırma sisteminden tırmanarak ulaştı.
Yine 1999'da bir başka gizi operasyonun ardından Rio de Janeiro'daki İsa heykelinden atladı. Atlayışından bir gece önce karanlıkta gizlenen Baumgartner, tatar yayı kullanarak ucuna ip bağlı oku heykelin koluna attı. İpe tutunarak heykelin koluna tırmandı ve burayı atlama platformu olarak kullandı.

2003 yılında motor olmadan ve kendisinin tasarladığı ve özel olarak karbondan yapılmış bir kanatla İngiliz kanalı üzerinde yüksek bir irtifada uçarak İngiltere'den Fransa'ya geçti.

CİHAN