kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Atlanta "düşük belli" pantolonu yasakladı

Yeni Haber
ABD'nin Atlanta şehrinde okullar kurulu, okullarda "saggy pants" olarak tanımlanan düşük pantolon giyilmesini yasakladı. Öğrencilerin, iç çamaşırlarını gösteren pantolonların giyilmesini yasaklayan karar, kurulda oy birliği ile kabul edildi. Karar, yaklaşık 50 bin öğrencinin eğitim gördüğü okulları kapsıyor.

Atlanta Belediye Meclisine de geçtiğimiz Ağustos ayında "boxer" ve "tanga" gibi iç çamaşırları gösteren düşük ve geniş pantolonları yasaklayan düzenleme bir yasa teklifi sunulmuştu. Teklifin sahibi Belediye Meclisi Üyesi C. T. Martin tarafından sunulan tasarı, kadın ve erkeklere kamusal alanda iç çamaşırlarını gösteren her türlü kıyafetin yasaklanmasını öngörüyordu.

Amerika'da özellikle siyahgençler arasında son 10 yılda hızla moda haline gelen düşük pantolonlara kaşı birçok belediye art arda harekete geçerken, Atlanta'dan önce de Louisiana kenti iç çamaşırlarını da gösteren bu tür pantolonları giyenleri 500 dolar para ve 6 ay hapis cezasına çarptırma kararı almıştı.

Atlanta'ya sunulan tasarıdan sonra ise New Jersey eyaletinin başkenti Trenton'da da bu tip pantolonları yasaklayan bir düzenleme teklifi sunulmuştu. 2007 başında Louisiana eyaletinin Delcambre şehri de, kamusal alanda iç çamaşırı teşhirini yasaklayarak, söz konusu pantolon giyme şeklinde ısrar edenlere, 500 dolara kadar para ve 6 aya kadar hapis cezası öngörmüştü. Siyah nüfusun yoğun olduğu Louisiana'da birçok küçük yerleşim birimi de ardı ardına benzeri düzenlemeleri hayata geçirmişlerdi.

Amerika'da "The bare-your-britches" veya "saggy" şeklinde ifade edilen düşük ve geniş pantolon modasının, hapishanelerde başladığı tahmin ediliyor. Kendilerine kemer verilmeyen ve çoğunlukla geniş beden olan pantolon verilen mahkûmların giyim tarzı, 1980'lerin sonunda sokak rap sanatçılarının kliplerinde de kullanılmaya başlayınca yayılmaya başladı. Son 10 yılda bir modaya dönüşen giyim tarzının benimseyenlerin yaş ortalaması da gittikçe düşmeye başladı.

Özellikle siyahve Hispanik gençler arasında bu tür giyime eğilim hızla artarken, bazı "Rap müzik" sanatçıları, gençlerin kimseyi rencide etmek gibi negatif bir temayülle değil, moda olduğunu düşündükleri için böyle giyindiğini savunuyor. Bu tür pantolonların yasaklanması için çaba harcayan çevreler ise, giyimin normalleştiği ölçüde ilkokul çocuklarını da etkilemeye başladığında yakınıyor.
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) temsilcileri ise kıyafet düzenlemesi yapan her hangi bir Belediye Meclisi kararının, aleyhine açılacak davalar karşısından yaşama şansı olmadığını savunuyorlar. Temsilciler, "boxer" gösteren düşük ve bol pantolonların, genç zenci kültürünün bir ifadesi olmasının da, "ayrımcılık" iddiası ile davaların açılmasına sebep olabileceğine işaret ediyorlar.