kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünyanın en büyük yolcu uçağı İstanbul'da

Yeni Haber
Dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus A380, saat 13.45'te Atatürk Havalimanı'na indi. Dünyanın en büyük uçağı 5 yıldızlı otel gibi. Vatandaşlar uçağı görmek için alana akın etti. Trafik kilitlendi, kazalar oldu.

*ÇARPICI FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380, Atatürk Havalimanı uzun pistine başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Basın mensuplarının görüntü çekebilmesi için ilk olarak pisti pas geçen uçak, ikinci denemesinde inişini tamamladı.

İndikten sonra 208 numaralı körük önüne park eden uçağı itfaiye ekipleri geleneksel hale gelen su köprüsü ile karşıladı. Uçağı karşılamak için mülki İdare Amiri Mehmet Ali Ulutaş, TAV Holding CEO'su Sani Şener, DHMİ Başmüdürü Celal Özuğur, Airbus yetkilisi Andreas Kramer, basın mensupları ve çok sayıda havalimanı çalışanı hazır bulundu.

Airbus firmasının fabrika uçağı olan A380, yarın 200 kişi ile saat 10.00'da İstanbul-Ankara arasında yaklaşık 2 saat sürecek bir tanıtım uçuşu gerçekleştirecek. Ardından da Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda basın toplantısı düzenlenecek. Saat 12.30'daki toplantıda; Airbus Avrupa, BDT ve Latin Amerika'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Christopher Buckley ve Airbus Uçuş Operasyonları Sorumlusu Jean-Michel Roy, A380'e ilişkin bilgi verecek. Toplantının ardından havalimanı çalışanları park halindeki uçağı içini gezebilecek. Dev uçak yarın akşam saatlerinde de Fransa'nın Toulouse kentine hareket edecek.

A380'in özellikleri ise şöyle; "853 yolcu taşıyabiliyor. Gövde uzunluğu 73, yüksekliği, 24.1, kanat açıklığı 79.8 metre.Maksimum kalkış ağırlığı 560 ton (yolcu)- 590 ton (kargo). 310 top yakıt alabilelen uçakta 4 adet Trent 900 veya GP 7200 tipi motor bulunuyor. Saatteki hızı 900 kilometre çıkabilen dev uçağın menzili 14 bin 800 kilometre, fiyatı ise, 280 milyon dolar." Öte yandan DHMİ görevlileri, uçak inmeden önce apron ve çevresinde dolaşan kuş sürülerini araçlarla kovaladı.


TÜRK BAYRAĞI İLE SELAMLADI

Atatürk Havalimanı'na başarılı bir iniş gerçekleştiren dev uçak A380'in Fransız pilotu, karşılamaya gelenleri kokpit camına Türk bayrağı asarak selamladı. Bu arada A380'in inişinden önce havalimanı çevresinde dolaşan kuş sürüleri görevlileri alarma geçirdi.

Hepsi Airbus çalışanı 41 kişi ile Çin'in Şanghay kentinden gelen A380, saat 13.20 sıralarında Atatürk Havalimanı 18-36 pistini, deniz tarafından yaklaşarak pas geçti. Uçağın alçalmasın hemen önce havalimanı çevresindeki kuş sürülerin görevlileri alarma geçirdi. DHMİ araçları kuşları uzaklaştırmak için pistte tur attı.

Bu sırada havada bir tur attan A380'in kaptan pilotu Jean-Michel Roy, saat 13.40'da uzun piste başarılı şekilde indi. Tarihi ana tanıklık etmek isteyen çok sayıda havalimanı çalışanı araçların üzerine çıkıp olanları ilgiyle izledi.

Taksi yolundan geçen uçak için itfaiye araçları geleneksel hale gelen su köprüsü oluşturdu. 208 numaralı körüğe yanaşan uçağı kokpit ekibini Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Ulutaş, TAV Holding CEO'su Sani Şener, DHMİ Başmüdürü Celal Özuğur, Airbus yetkilisi Andreas Kramer, basın mensupları ve çok sayıda havalimanı çalışanı çiçeklerle karşıladı.

Görevliler, merdiven aracını dev uçağın kapısına yanaştırmakta zorlandı.
Fransız pilot ayaküstü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Airbus için çok iyi bir ülke olduğunu belirterek, ''THY ve diğer havayolları Airbus'un birçok uçağını kullanıyor. Biz, A380'e çevreci olduğu için yeşil büyük dev diyoruz. İnanıyoruz ki, bu uçak dünyada büyük bir başarı elde edecek. Uçağımız çok yakında Atatürk Havalimanı'na da günlük sefer yapacak'' dedi.

Airbus firmasının fabrika uçağı olan A380, yarın 200 kişi ile saat 10.00'da İstanbul-Ankara arasında yaklaşık 2 saat sürecek bir tanıtım uçuşu gerçekleştirecek. Ardından da Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda basın toplantısı düzenlenecek. Saat 12.30'daki toplantıda; Airbus Avrupa, BDT ve Latin Amerika'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Christopher Buckley A380'e ilişkin bilgi verecek.

Toplantının ardından havalimanı çalışanları park halindeki uçağı içini gezebilecek. Dev uçak yarın akşam saatlerinde de Fransa'nın Toulouse kentine hareket edecek.

AJANSLAR