kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Muammer Güler

Güçlendirme tarihine referandumlu çözüm

Ercan SARIKAYA SABAH
Valilik, önümüzdeki dönem ve gelecek eğitim-öğretim yılında okullarda yapılacak deprem güçlendirme çalışmalarının tarihlerini referandumla belirleyecek..
Deprem güçlendirme çalışmaları nedeniyle bu yıl 314 bin öğrencinin zorunlu göçe tabi tutulduğu İstanbul'da, bundan böyle okulunun ne zaman 'güçlendirileceğine' öğrenci ve velisi karar verecek. İstanbul Valiliği, önümüzdeki dönem ile gelecek eğitim- öğretim yılında güçlendirme çalışmalarının tarihlerini okullarda yapılacak referandumla belirleneceğini açıkladı. İstanbul Valisi Muammer Güler, "Bir okulun güçlendirilmesi en az 5 ay sürüyor. Biz kararlara katılımı sağlamayı hedefliyoruz. Okulu güçlendirmeye alınan öğrenci velisi neden bu zamanda yapıldı demesin diye böyle bir karar aldık" dedi.

OYLAMA YAPILACAK
2008 yılı sonuna kadar güçlendirilecek okul sayısının 500 olacağı, toplam 2 bin 500 okulun bulunduğu İstanbul'da güçlendirme çalışmalarının ikinci dönem ve önümüzdeki yıl da süreceği öğrenildi. Ancak bu eğitim ve öğretim yılında okulları ya tamamen yıkılıp yeniden inşa edildiği ya da güçlendirme çalışmaları sürdüğü için başka okullara yönlendirilen öğrenciler ile velileri, zaman zaman protesto gösterileri düzenliyorlar. Gelen tepkiler İstanbul Valiliği'ni harekete geçirdi. Valilik, bundan sonra güçlendirmesine karar verilen okulun projesini hazırlanıp okul yönetimlerine gönderecek. Valilik okul yönetimlerine ayrıca "Okulunuz güçlendirilecek güçlendirme çalışması 5 ile 6 ay sürüyor. Bu süre okulların kapanışı olan haziran ayının sonunda mı başlayalım yoksa ikinci dönemde mi? Haziran sonunda başlayan güçlendirme çalışması okulların açıldığı Eylül ayına yetişmiyor iki ya da üç ay başka okullarda eğitim görmeniz gerekiyor ya da ikinci dönemi başka okullarda geçirin okulunuz yeni öğretim yılına hazır hale getirilecek" yazısını iletecek. Okul yönetimleri de inşaat çalışmalarının tarihini öğrenciler ve velilerle oylama yaparak belirleyecek. Referandumla belirlenecek tarih Valiliğe gönderilecek. Vali Güler, "Okullarımızın tamamında deprem yönünden risk bırakmayacağız. Çocuklarımız kısa süreli fedakarlıkla deprem riski taşımayan okullarda öğrenimlerini sürdürecek. 'Okulun yıkılması gerekir' raporu bana geldiği günün ertesinde depreme dayanıksız okulu yıkarım, kimseye sormam. Hiçbir çocuğumuzun hayatını tehlikeye atamayız" diye konuştu.