kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bir yıl garantili ikinci el otomobil

Yeni Haber
Eski teknolojiye sahip ikinci el araçların piyasadan çekilmesini sağlayacak teşvik sisteminin getirilmesini bekleyen otomotiv sektöründe, pazardan toplanacak ikinci el otomobillerin yenilenerek piyasaya sunulması planlanıyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyasada çok fazla sayıda, eski teknolojiyle üretilmiş, zaman içinde bakımları da düzenli yapılamadığı için çevre kirliliği yaratan araç bulunduğunu belirtti.

Piyasanın yüzde 70'inin bu araçlardan oluştuğunu ifade eden Orhon, bunları AB ülkelerinde olduğu gibi pazardan çekip, yerine yeni teknolojiyle üretilmiş araçlarla değişimini sağlayabilecek bir teşvik sistemi getirilmesi için bakanlık düzeyinde girişimlerde bulunduklarını bildirdi.

Orhon, bu süreçte Avrupa'da olduğu gibi ikinci el araçların da değerlendirilmesi için bir proje yürüttüklerini, bu kapsamda, ikinci el otomobillerinin güvenle alınabilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Bu konuyla ilgili çalışmalarımızda son aşamaya geldik. Yakın bir gelecekte bunu duyuracağız. İkinci el araçları elden geçirip, yenileyeceğiz. Her parçası kontrol edilecek. Tamamen incelenmiş olarak, 160 noktada kontrol yapacağımız ikinci el araçları, yeni otomobil gibi 1-2 yıl garantili olarak piyasaya sunacağız. Gelişmiş ülkelerde ikinci el, birinci elin otomobilin 2-2,5 misli kadardır. Türkiye henüz bu seviyeye gelmedi. Ancak, Türkiye'de bire bir satışların gerçekleştiği ikinci el pazarı olduğunu biliyoruz. Bu pazarın şu anda büyük bir kısmı organize olmayan şekilde gelişiyor. Bazı araçlar el değiştirmesine karşın bire bir yapılan satışlar nedeniyle ruhsat üzerinde değiştirilmiyor ya da herhangi bir kontrolden geçmiyor.''

Orhon, sektörü, ülkeyi, ekonomiyi hep daha yukarıya taşımak için bir çok düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu, bunun hepsini devletten beklemeden bir kısmını özel sektörün üstlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Devletin de sektördeki olumlu tabloyu desteklemesi gerektiğini belirten Orhon, otomotiv piyasasında taleplerin sürekli ötelendiğini, cazip teşvikler uygulanmazsa tüketicinin alımı biraz daha erteleyeceğini sözlerine ekledi.

(AA)