kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Grip panik atağı tetikliyor!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Psikiyatrist Nihat Kaya, 'Panik Atak' adlı kitabında, gribin ve üst solunum yolu hastalıklarının panik atağı tetiklediğini söylüyor ve ekliyor: Bu hastalıklardan korunmak için bol bol ekinezya için!..
Psikiyatrist Nihat Kaya, ismini çağın en moda hastalığından alan 'Panik Atak' adlı kitabında, panik atak hastalarının en çok merak ettiği soruları yanıtlıyor. İşte o sorular dan bazıları ve cevapları...

* Ateşli gribal enfeksiyonlar panik atağa yol açar mı?
Son yıllarda pek çok hastamda panik atak öncesi ağır gribal enfeksiyon saptadım. Bazı hastalarımın panik ataklarının gribal enfeksiyon veya üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiklerinde alevlendiğini gördüm. Gribal enfeksiyonlara yol açan virüsler, sinir sistemini de ciddi olarak etkiliyor. Ateşi yükselen kişinin kalbi hızlı atıyor. Panik ataklı biri, kalbine duyarlı olduğundan bu çarpıntıyı panik atak başlangıcı olarak algılayabiliyor. Üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı direncimizi yükseltmeliyiz. Kış aylarında her gün bir fincan ekinezya çayı içelim. Direnci düşük olanlar her gün bir tatlı kaşığı çörekotu da yesinler. Mevsim meyve ve sebzeleriyle beslensinler. Ayrıca grip aşısı da yaptırsınlar.

ÖLÜM KORKUSU SARAR
* Panik atak yüzünden ölünür mü?
Panik atak nöbetler halinde ve beklenmedik bir anda gelebilir. Kriz anında sıkıntı öyle yüksek boyuta varır ki, kişi o an öleceğini hisseder. Panik atak krizinde kişiler, "Ölüyorum, beni bir an önce acile götürün!" derler. Bir kısmı etrafındakilere vasiyetlerini bile söyler. Çünkü o an, yaşamla ölüm arasındaki o ince çizgide, ölüme daha yakın durmaktadırlar. Panik atakta yaşanan ölüm korkusu, normal yaşamda hep kendimizden uzak tuttuğumuz ölümden ve ölüm korkusundan çok farklıdır. Panik atak, kendimizden hep uzak tutmaya çalıştığımız ölümü bize hatırlatan, bizi sarsan bir durumdur. Birçok insan panik atakla, o bitmeyecek gibi gözüken ömrünün bir sonu olacağını anlar. Bu yüzden yaşamında ciddi değişiklikler yapar.

SEKSİ BIRAKMAYIN!

* Seks ve spor yaparken panik atak gelir endişesiyle ikisini birden bırakmak doğru mudur?
Panik atak yaşayan birçok kişi, zamanla sporu ve seksi bırakır. Her iki aktivitede de fazla enerjiye gereksinim vardır. Panik ataklılar kalbi hızlandıracak her eylemden kaçmaya başlar. Oysa seks ve sporda kalbin daha fazla atması, fizyolojik ve olması gereken bir durumdur. Kalp fazla çalışıp, kan pompalamazsa sorun ortaya çıkar çünkü hücrelerin enerjiye olan ihtiyacı kanla sağlanmaktadır. Herhangi bir nedenle çarpıntı ortaya çıktığında, panik atak belirtisi olarak değerlendirilmektedir. Tedavi olunmadığında seks ve spor terk edilebilir. Oysa seks ve spor esnasında salgılanan hormonlar vücudu rahatlatır. Doğal endorfinler salınınca, mutluluk ortaya çıkar. Panik ataklılar gergin ve kaygılıdır. Seks ve spor bu gerginliği gidererek, kaygıyı azaltır. Dolayısıyla seks ve sporu kesinlikle bırakmamak gerekir. Bunlara bağlı çarpıntının çok normal olduğu da akıldan çıkartılmamalıdır. Ancak panik ataklıların yasak ilişkilerini derhal bırakmaları ve tek eşliliğe dönmeleri doğru olur. Kaçamaklardaki aşırı heyecan, paniği tetikler.

* Panik atağı olan bir kadın hamile kalıp, çocuk sahibi olabilir mi?
Panik ataklılar hamile kalıp çocuk doğurabilir. Tedavi olmasalar ve yoğun stres altında bulunsalar bile hamile kalmaları mümkündür. Fakat bu çok zor ve yorucu bir süreçtir.

* Panik atağı olanlar askerlik yapabilir mi?
Panik atak tedavi edilen bir durum olduğundan askerliği engellemez. Sıkı bir tedaviye başlayıp tam düzelince ya da kısmi düzelme başlayınca askere gidebilirsiniz. Tedavinizi ayrıca askerlikte de sürdürebilirsiniz. Bunu için sivil hayatta tedavi olduğunuz doktorlardan tedavinize ait bir belge ve kullandığınız ilaçların reçetesini yanınızda götürün. Bu şekilde askerliğini yapan çok hastam oldu.
Haberin fotoğrafları