kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Irak'a ambargoya evet

Yeni Haber
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Hakkari'deki saldırıların ardından gündeme gelen Irak'a ekonomik ambargo uygulanması tartışmalarıyla ilgili olarak, "Milli menfaatlerimiz, Irak'a ya da bir başka ülkeye ambargoyu gerektiriyorsa, ekonomik gerekçeler konuşulamaz, konuşulmamalıdır. Irak üzerine düşeni yapmazsa biz gereğini yaparız" dedi.

İTO Başkanı Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin, Suriye'den sonra Irak'ın en büyük ikinci tedarikçisi olduğunu ve ekonomik bir ambargonun Irak'ı ve özellikle Kuzey Irak'ı büyük sıkıntıya sokacağını vurguladı.

"IRAK'A AMBARGO SON DERECE ETKİLİ OLUR"

Suriye'nin Irak'ın toplam ithalatının yüzde 27'sini, Türkiye'nin ise yüzde 20'den fazlasını karşıladığına dikkat çeken Yalçıntaş, üçüncü sırada yer alan ABD'nin ise Irak'ın toplam ithalatının sadece yüzde 12'sini karşıladığını kaydetti. Yalçıntaş, "Bizim kayıtlarımıza göre Türkiye'nin Irak'a ihracatı 2.6 milyar dolar iken, Economist Intelligence Unit verilerine göre 4.5 milyar dolardan fazla gözükmektedir. Irak'ın 2006 yılı itibariyle toplam ithalatının 23 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilmektedir. Rakamlar da gösteriyor ki, Irak'a uygulanacak ekonomik ambargo son derece etkili olacaktır" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN IRAK'TA 1000 ŞİRKETİ VAR"

Türkiye'nin irili ufaklı 1000 şirketiyle Irak'ta iş yaptığını belirten Yalçıntaş, iki ülke arasındaki mal ve hizmet alım-satımına dayalı iş hacminin 2.5-3 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. Sadece 2004-2006 döneminde ABD üslerine mal ve hizmet satışından elde edilen gelirin de 5-6 milyar dolar olduğunu dile getiren Yalçıntaş, Türkiye'nin şu an itibarıyla 20 bine yakın vatandaşının Irak'ta çalıştığını belirttti. Yalçıntaş, Türkiye Müteahhitler Birliği'nin verilerine göre, Türk müteahhitlerin Irak'taki işlerden 2003'ten bu yana toplam 2.3 milyar dolar kazandığını ve sadece son iki yılda 2.5 milyar dolarlık ihale aldıklarını kaydetti.

"KAMYON BAŞINA ALINAN VERGİ EN ÖNEMLİ GELİRLERDEN BİRİ"


Böylece toplam inşaat işlerinin tutarının 5 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Yalçıntaş, şunları söyledi:
"Türk müteahhit firmaları ağırlıklı olarak Kuzey Irak'ta çalışıyor. Türk firmalarının Irak'ta yaptığı müteahhitlik işlerinin arasında Erbil Havaalanı, Süleymaniye Havaalanı, Süleymaniye Üniversitesi olmak üzere birçok devlet binası ve yol inşaatı gibi yatırımlar var. Bunların bazıları 250-300 milyon dolarlık yatırımlar. Öte yandan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) verilerine göre, Habur Sınır Kapısı'ndan her gün ortalama 2 bin 500 araç geçiş yapıyor. Kürt Yerel Yönetimi sınırdan geçen kamyonlardan kamyon başına 100 dolar vergi alıyor. Bu onların en önemli gelirlerinden birisi."

"KÜRT BÖLGESİNE UCUZ ELEKTRİK VERİLİYOR"


Yalçıntaş, olası ekonomik ambargo konusundaki en önemli noktalardan birisinin de Türkiye'nin Kuzey Irak'a verdiği ucuz elektrik olduğuna dikkati çekerek, "Şu anda bölgenin enerji ihtiyacının neredeyse tamamını Türkiye karşılıyor. Türk sanayicisi elektriğin kilovat saatini 9.2 sent ödeyerek alırken, Kürt bölgesine elektriğin kilovat saati ise 4.2-6 sent arasında satılıyor" dedi.

(ANKA)