kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ekonomik kıskaç harekâtı!

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
TBMM'den büyük bir çoğunlukla geçen tezkere ile sınır ötesi operasyon için yetki alan hükümet, ilk harekâtı ekonomi cephesinde başlatmak üzere harekete geçti Bölgesel Yönetim'in canını acıtacak plana göre, ilk etapta şalter indirme gündemde. Bunu Habur Sınır Kapısı'nda iş yavaşlatma ve Barzani bağlantılı parayı takip süreci izleyecek..
Hükümet, terör örgütü PKK mensuplarının iadesi konusunda ayak direyen Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'ne karşı ekonomik kıskaç harekatı başlatıyor. Adım adım uygulanacak önlemlerin Irak'ın kuzey bölgesindeki ekonomik ve sosyal yaşamda etkisini göstermesi hedefleniyor. Dışişleri Bakanlığı kurmayları, Enerji Bakanlığı, Gümrük ve Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri ile gerçekleştirilen bir dizi toplantıda Kuzey Irak'a yönelik ekonomik yaptırımları ve olası siyasi sonuçlarını masaya yatırıldı. Yaptırımların "resmi karar" şeklinde uygulanması yerine günlük işleyişte "aksaklık" biçiminde hayata geçirilmesi üzerinde duruldu. Toplantılar ışığında Ankara, Kuzey Irak'ı ekonomik olarak zorlayacak önlemleri, KDP lideri Mesut Barzani'nden beklenen tutum değişikliğine göre aşama aşama hayata geçirecek. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in koordinasyonunda yaptırımlar yakından izlenecek. Terör örgütünü himaye eden Bölgesel Kürt Yönetimi'nin canını acıtacak önlemlerin yol haritası şöyle:

1- ŞALTER İNEBİLİR: Kuzey Irak'a ucuz elektrik veren ve bölgenin enerji ihtiyacının neredeyse tamamını karşılayan Türkiye, yaklaşan kış şartları nedeniyle kendi ihtiyacını gerekçe göstererek elektrik kesintisi uygulayacak. Bölgeye kesintisiz elektrik verilemeyecek. Kuzey Irak'ın elektriği Karadeniz Toptan Elektrik Ticaret AŞ tarafından veriliyor. Türk sanayicisi elektriğin kilovat saatini 9.2 sent ödeyerek alırken, Kürt bölgesine elektriğin kilovat saati ise 4.2-6 sent arasında satılıyor.

2- TRAFİK SIKIŞACAK: Habur Sınır Kapısı'ndaki günlük 2 bin 500 araca ulaşan trafik önümüzdeki günlerde sıkışacak. Kamyon başına 100 dolar vergi alan Barzani hükümetinin en önemli gelir kapısı sekteye uğrayacak. Türkiye, bu aşamada Habur'u kapatmayacak, ancak Habur'da bürokrasi artacak. Türk kamyonları Suriye'ye yönlendirilecek.

3- BARZANİ BAĞLANTILI PARAYA YAKIN TAKİP: Terör örgütü PKK'ya destek veren Barzani yönetiminin Türkiye üzerinden sürdürdüğü ticaret yakın gözetim altına alınacak. Barzani ve yakınlarının sadece Mersin Serbest Ticaret Bölgesi'nde direk ve dolaylı yoldan sahibi olduğu 40'a yakın şirket bulunduğu düşünülüyor. Tüm Türkiye'deki şirket sayısının 180'e yaklaştığı tahmin ediliyor. Mersin dışında Van ve Diyarbakır'da yatırımları olduğuna ilişkin istihbarat bilgileri bulunan Barzani'nin bir de taşımacılık şirketi faaliyet gösteriyor. Mersin'de, Irak'la iş yapan 171 firmanın ticaret hacmi 167 milyon doları aşıyor.

4- MÜTEAHHİTLER ÇEKİLİYOR: Türk firmaları Kuzey Irak'a yönelik çimento ihracatını askıya aldı. Bölgede iş yapan Türk şirketlerinden "katkı payı" altında haraç toplayan Barzani yönetimine karşı Türk müteahhitlerine projelerini tasfiye ederek geri dönmeleri çağrısı yapılacak.

5- MALİ KAYNAKLAR KURUTULACAK: Kuzey Irak'la Türkiye arasında cereyan eden akaryakıt ticareti sadece ABD askerlerinin lojistik ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor, bu ticaretten Barzani yönetimi de gelir sağlıyor. Ayrıca, Kuzey Irak'ta kurulan bazı tesislerde üretilen sigara kaçak yıllardan Türkiye'ye sokuluyor. Yasadışı sağlanan bu kaynağın kurutulması hedefleniyor.
Haberin fotoğrafları