kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Asker savaşı kazanır.. Peki kim bitirir?.

Askere olan güvenim yüzde 99 değil.. 100!.. Asker PKK ile yaptığı, yapacağı savaşı kesinlikle kazanır.. Geçmişte kazandığı gibi.. Düşük yoğunluklu çatışma, yani yöre halkının içine yerleşmişlerin (Gündüz külahlı, gece silahlı) vur kaç tipi, pusular kurarak, mayınlar döşeyerek, uzaktan kumandalı bombalar yerleştirerek, intihar komandoları ile saldırılar düzenleyerek yaptığı savaş, düzenli orduları zorlar, işi uzatır, tamam.. Ama Türk Ordusunun bu savaşı kazanacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın..
Kimseler, "Ordu Kuzey Irak'a girerse ne olur" diye kendi kafasında dahi olsa tartışmalara kalkışmasın.. Hele hele "Girersek.." diye başlayan dehşet senaryolarına kimse kapılmasın.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'yı takip ve imha planları hazır. Onlar ne yapacaklarını, ne zaman ve nasıl yapacaklarını çok iyi biliyorlar. Başaracaklardır, merak etmeyin.. Irak'ta sıcak takip yapacak Türk Ordusuyla, Vietnam'daki Amerikalıları sakın mukayese etmeyin. Ama açık bir gerçek var.. Irak'ta sıcak takip, bugünkünden çok fazla kayıplara yol açacaktır. Bu ülke gençlerini yeni savaşlara, yeni ölümlere gönderme kararı, masadan öfkeyle kalkarak verilmez. Diğer bütün yolların denenmesi, zorlanması doğaldır. Bugün yapılan da budur.
Orduya güvenerek sabırla, ama inançla gelişmeleri izleme durumundayız.
Ordu bu savaşı kazanır, ama bitirir mi?. İşte asıl soru bu..
Asker bu savaşı 23 yıldır yapıyor. Kazanıyor da.. Daha evvel de kazandı. PKK, kıpırdayamaz hale geldi.. Terör durdu. Biz bitti sandık, ama asker bitmediğinin farkındaydı. Savaşı kazanan asker uyardı üstelik..
"PKK'yı besleyen kaynaklar kurutulmadıkça bu savaş bitmez."
Askerin ne derece haklı olduğu, son olaylarla bir kere daha ortaya çıktı.
Büyük kayıplar veren, eylem yapamaz hale gelen, moralman nerdeyse tükenen PKK, zaman içinde yeniden toparlandı. Kendisini bekleyen kaynaktan katılımlarla yeniden güçlendi. Silah ve mühimmatını sağlayan dış kaynaklarla da güçlendi ve yeni eylemlere başladı.
Asker gene savaşa girdi. Kayıplar veriyor, ama gene kazanacak.. Peki sonra?.. Filmi bir daha mı baştan saracağız?.. Bu oyun, bu bile bile lades sonsuza dek sürecek mi?.
Kaynağı kurutmak askerin değil, sivilin işi.. PKK'nın insan gücünü bu ülkenin insanları, yani Türk vatandaşları arasından sağladığı kesin.. PKK'lılar uzaydan gelmiyorlar. Ya da Irak, İran, Suriye kaynaklarından beslenmiyorlar. Bu ülke vatandaşı gençlerin PKK'ya katılıp dağa çıkmasının önüne nasıl geçeceğiz?..
İşte soru bu.. Asıl soru bu..
Bu hamasi nutuklarla, miting meydanlarına ipler taşımakla, cartla, curtla olmaz.. Olmadığını gördük..
İletişim kuracaksın. Güvenini kazanacaksın, ikna edeceksin. Delikanlı 20 yaşına gelince eline silahı alacak. Ama dağda PKK'nın değil, ovada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin silahını..
Sivil bunu başaramadığı sürece, asker hep savaşın içinde kalacak, bu ülke hep şehit evlatlarının yasını tutacak.
İkinci soru..
İnsan kaynağı bizim içimizde.. PKK bir kanser tümörü.. Onu besleyen hücreler kendi vücudumuza ait.
Ama silah kaynağı dışarda..
PKK'nın elindeki silahlar, nerdeyse ordumuzla ayni.. Nasıl geliyor bunca pahalı ve modern silah, bunca kurşun, bunca mayın, bunca bomba PKK'ya..
Tamam.. Eroin kaçakçılığından elde edilen paralar, silah tüccarlarına ulaşıyor.. Ama bu mudur sadece?. Sadece eroinle bu pahalı savaş 23 yıldır beslenir mi?.
PKK'nın arkasında dış destekler olduğu kesin..
Irak Kürtleri mi?. Kelin merhemi olsa başına sürer. Saddam üzerlerine geldiği zaman, onları yok etme eylemine giriştiğinde ora Kürtleri bize sığındılar canlarını kurtarmak için.. Bugün Irak Cumhurbaşkanı Kürt.. Bugün Kuzey Irak lideri Kürt.. Kimler?.. Talabani ile Barzani.. Saddam'ın şerrinden kurtulmak için Ankara'ya sığınan iki aşiret reisi..
Peki onları Kuzey Irak'ın, Irak'ın başına kim getirdi?..
Amerika Birleşik Devletleri..
Irak'ı işgal eden Amerika'yı ülkedeki Araplar ve Türkler değil, sadece Kürtler kabullendi. Amerika Irak'ta kalmak için Kürtlere muhtaç.. Irak petrollerine sahip olabilmek için petrol bölgesini ellerinde tutan Kürtlere sahiplenmek, onları desteklemek zorunda..
İrlanda Kurtuluş Ordusu, IRA ile savaş ne zaman sona erdi, iyi düşünün.. O müthiş donanımlı İngiliz Ordusu mu bitirdi, Kuzey İrlanda savaşını, yoksa siviller mi?.
IRA'yı Amerika besliyordu. İngiliz diplomasisi bu kaynağı kurutunca, IRA ateş kesmek zorunda kaldı. Ateş kalmadı ellerinde edecek.. Yani?..
PKK'nın silah ve mühimmat kaynaklarını kesmek de askerin değil, sivillerin işi..
Savaşmak askerin işi.. Gerektiğinde savaşacaktır. Ve kazanacaktır. Kayıplar verecek ama her zaman kazanacaktır, ondan zerre şüphem yok..
Ama savaşı bitirmek onların işi değildir.
Savaşı PKK'nın içerdeki insan, dışarıdaki finans ve silah kaynaklarını kesen siviller bitirecektir.. Nasıl?..
Şimdi oturun ve soğukkanlı düşünün.. Hayalperest, idealist değil, gerçekçi çözümler düşünün.. Gerçekçi çözüm, önce gerçeği doğru görmekle başlar, unutmayın.. Duygusal olmayın, gerçeği kaçırırsınız o zaman..
Ona alkış, buna sövgü yollamadan, iyi düşünün..
Öneriniz var mı?.