kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rusya'nın başı petrol fiyatlarıyla dertte

Yeni Haber
Rusya'nın uluslararası piyasalarda rekabet gücünü koruyabilmesi için döviz alımına giden Merkez Bankası da aşırı yükselen enerji fiyatlarına karşı çaresiz kalıyor.

Rusya Merkez Başkanı Sergey İgnatyev yaptığı açıklamada Rusya'nın sadece Ekim ayının ilk 12 gününde 10 milyar dolarlık döviz alımına gittiğini söyledi. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF)'nin yıllık toplantısına katılmak üzere Washigton'da bulunan Rusya Maliye Ekonomi Aleksi Kudrin de, "Para arzını tamamıyla kontrol altına almamız mümkün olmuyor. Bu da belli oranda enflasyon etkisi yapıyor." dedi.

Kudrin'e göre Rusya yıl sonunda enflasyonda iki haneli rakamları görecek. Yaklaşan parlamento seçimleri nedeni ile artan enflasyon ve yükselen gıda fiyatlarının sandığa yansımasını engellemek için hükümet temel gıdada sabit fiyat politikasını uygulamaya koydu.

Bir çok uzmana göre ruble şu an olması gerekenden daha az değerli. Enflasyonun daha çok yükselmesine engel olmak için ruble değerli tutulmaya çalışılıyor. Rusya Merkez Bankası da kontrollü bir ruble rejimi yürütüyor ve Rus para biriminin üzerinde bulunan ve rekabet gücünü bile tehlikeye sokabilecek aşırı değerlenme baskılarını atmak için de döviz piyasasındaki petrol ihracından gelen fazla miktardaki doları satın alıyor.

RUSYA EKONOMİSİ KIRILGAN

Kudrin Rusya'nın 434 milyar dolara ulaşan döviz ve altın rezervleri ile dışardan gelecek şoklara karşı güçlü bir pozisyonda olmasına karşın, küresel ekonomik krizlerin Rusya ekonomisi üzerinde hala tehdit oluşturduğunu söyledi.

Finans piyasalarındaki değişkenliğin de Rusya'ya yönelen uzun vadeli yatırımlar için engel oluşturduğunu kaydeden Rusya Maliye Bakanı, "Batıdan gelebilecek herhangi bir krizde Rusya fazlası ile etkilenebilir." dedi.

Rusya'ya 2007'nin ilk yarısında yüksek miktarda nakit girişi olduğunu hatırlatan bakan, Ağustos ayında bu durumun uluslararası piyasalarda yaşanan krizden etkilendiğini söyledi.

AA