kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Komandoların eğitim yaptığı dağa Fransız şirketi göz dikti

ŞAH TANYERİ
Fransız şirketi Orgalis, Isparta Ovası'nı kuşatan Davras Dağı'na turizm tesisi yatırımı için talip oldu. Şirket, Eğirdir'deki komandoların kayak eğitimi yaptığı dağın devrini istiyor. 11 Kasım'da Fransızlar tekrar gelecek..
Akdeniz Bölgesi'nin Göller yöresinde, Eğirdir ve Kovada Gölleri arasında 2 bin 637 metre rakımlı Davras Dağı yükseliyor. Tırmanış, kayak gibi çeşitli aktivitelerin gerçekleştirildiği dağdaki kış sporları tesisleri parselleri, Turizmi Teşvik Kanunu ve bu kanunun ilgili maddesine dayanılarak çıkarılan yönetmelik hükümlerine uygun olarak turizm amaçlı yerli ve yabancı girişimcilere tahsise çıkarıldı. Fransa'da yaşayan bir Türk'ün girişimleriyle Fransız Orgalis firmasından bir heyet, Davras Dağı'nda incelemede bulundu. Ardından, firmanın daveti üzerine Nisan ayında Isparta Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman ve Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Karakoç bu ülkeye gitti. 11 Kasım'da Fransızlar tekrar Isparta'ya gelecekler.

BAŞKAN SICAK BAKIYOR
Isparta Belediye Başkanı Balaman, davet üzerine Fransız Alplerini gezdiklerini belirterek, "Alpler'de ne tesisler varsa Davras Dağı'nda da kurmak istiyorlar. Aynı zamanda yönetim şirketiler. Kurulacak tesisleri özel sektöre açacaklar. En az 150 milyon dolarlık yatırımdan bahsediyorlar. 'Burayı bize devredin' diyorlar. Orası il özel idaresine bağlı. Bunun için yasal düzenleme gerekiyor" dedi. Taleplerine sıcak baktığını ifade eden Hasan Balaman, "Yetki bende olsa çoktan vermiştim" diye konuştu. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Karakoç da, Fransız firmasının dağın aşağısında önerilen araziyi istemediğini belirterek, "Dağı almak istiyorlar ancak satılamıyor. Araziler 49 yıllığına tahsis edilebiliyor" açıklamasında bulundu. Davras Dağı, Eğirdir Dağ Komando Okulu'ndaki komandoların kayak ve kış şartlarında hayatta kalma eğitimi aldıkları yer olarak biliniyor. Dağa talip olan Orgalis ise, dağ turizmine yönelik faaliyetler yürüten bir Fransız şirketi. Orgalis, Fransız Sınır Ötesi Bölgeler Bakanlığı'nın kurduğu BCEOM'e bağlı olarak faaliyette bulunuyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinde altyapı projelerine finansman sağlayan bir kamu bankası gibi çalışan BCEOM, çok sayıda projeye imza attı.