kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Oyak'la Erdemir için ortak olma ihtimalimiz kalmadı'

ArcelorMittal ile Borusan 500 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'de sadece Erdemir'in ürettiği 4.8 milyon ton kapasiteli sıcak sac tesisi kuracak. Çelik devi, Erdemir'e ortaklık ihtimalinin olmadığını açıkladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Oyak'la Erdemir için ortak olma ihtimalimiz kalmadı'
Dünyanın en büyük çelik üreticisi Arcelor- Mittal'in icra kurulu üyesi Michel Wurth, "Erdemir'e ortak olma ihtimalimiz yok. Mal sahibi Oyak'tır. Her iki şirkette birbirine saygılı" dedi. Arcelor ve Mittal geçtiğimiz yılki birleşmeden önce Erdemir'in özelleştirmesiyle ayrı aynı ilgileniyordu. Özelleştirmenin ardından ilgi Oyak'la ortaklık şeklinde devam etmiş, geçtiğimiz yılki ArcelorMittal birleşmesinin ardından da bir süre gündemde kalmıştı. Borusan Holding'le İzmit Gebze'de yüzde 50'şer ortaklık ve toplam 500 milyon dolar yatırımla kurulacak sıcak sac üretim tesisiyle ilgili düzenlenen basın toplansı için İstanbul'a gelen Wurth, "2005'teki ihalede başarılı olamadık. Oyak'ın orada tam bir kontrolü var. ArcelorMittal, başlangıçta Erdemir'den aldığı hisseleri satmadı. Erdemir'de hala hisse sahibiyiz. Pay sahibi olarak Erdemir başarılı olursa, biz de çok mutlu oluruz" diye konuştu.

KARŞI YATIRIM DEĞİL
Borusan ve ArcelorMittal ortaklığının kuracağı yıllık 4.8 milyon ton kapasiteli tesis, 2010 yılında faaliyete geçtiğinde Türkiye'de halen sadece Erdemir'in ürettiği sıcak sac üretimi yapacak. Soru üzerine yatırımın Erdemir'e karşı alınmış bir karar olmadığını vurgulayan Wurth, "Tam tersi durum söz konusu. Türk pazarında iki güçlü oyuncu liderliği ellerinde tutmakta. Bu açıdan bu son derece önemli bir durumdur" yanıtını verdi. Borusan Holding ile Borçelik'teki ortaklıklarının kendileri için büyük deneyim olduğunu ve gelecek on yıl boyunca Türkiye'deki çelik pazarının yılda ortalama yüzde 6 büyüyeceğini belirten Wurth, "Bu pazarda yer almak istiyoruz. Tesis, Türkiye'nin artan ihtiyaçlarına cevap verecek" dedi.

KÜRESEL YÜKÜMLÜLÜĞÜMÜZ VAR
Arcelormittal olarak stratejilerinin coğrafi açıdan yayılmak olduğunu belirten Wurth, "Türkiye pazarı için çok yüksek kaliteli ürün üretmeyi planlıyoruz" dedi. ArcelorMittal'ın yeni bir büyüme stratejisi açıkladığını, 2006'da 111 milyon ton olan üretimi, 2012'de 131 milyon tona çıkarmayı planladığını kaydeden Wurth, "Türkiye'de küresel olarak bir yükümlülüğümüz var" diye konuştu.