kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Terör yerliyi korkuttu, yabancı düşüşü fırsat bildi

ABD piyasalarında sancıların artması ile dünya borsaları düşerken, İMKB bir kat daha fazla yara aldı. Terör endişesiyle yerli yatırımcı satışa geçerken, yabancılar sert düşüşü fırsat bildi. Endeks % 2.73 geriledi. Dolar 1.24 YTL'ye kadar yükseldi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Terör yerliyi korkuttu, yabancı düşüşü fırsat bildi
Geçen hafta sonu ABD borsalarının yüzde 2'yi aşan değer kaybı ve Irak sınırındaki terörist saldırının ardından çifte kıskaca alınan piyasada, yerli yatırımcılar korkup hisse satıp dolar alınca borsa yüzde 2.73 düştü, dolar ise 1.24 YTL'ye çıktı. Piyasa uzmanları yabancı yatırımcıların, yerli satışlarını alım fırsatı olarak gördüğünü ve seans açılışında yüzde 6.1 değer kaybeden hisseleri almaya başladığını belirttiler. Küçük yatırımcının dövizde de aynı korkuyla alıma geçtiği ifade edildi. Borsa, açılışta 52 bin 94 puana kadar geriledi, ancak günü 53 bin 969 puandan kapattı. Sabah saatlerinde 1.24 YTL'ye kadar tırmanan dolar ise dün bankalararası piyasada 1.2294-1.2356 YTL'den işlem gördü. 5 Ağustos 2009 tarihli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi ise dün 0.29 puan artarak yüzde 16.32'ye yükseldi. İki hafta önce 7 Ekim Pazar günü yine PKK'nın pusu kurması sonucu Türkiye şehit haberleri ile güne başlamış ancak yabancı yatırımcı payının yüzde 72.3'e ulaştığı Türkiye hisse senedi piyasası bayram öncesi özellikle yabancı alımları ile rekordan rekora koşmuş ve borsa bayrama 58 bin 53 puana kadar yükselerek rekor ile girmişti. Aynı dönemde dolar ise 1.18 YTL'ye kadar gerilemişti. Piyasa analistlerinin "Yurtdışı piyasalar iyi olduğu sürece iç dinamiklerin piyasalar üzerindeki etkisi sınırlı olur" görüşü dün piyasalarda yaşanan durumu açıklamaya yetti.

DÜNYA EKONOMİSİ ETKİLENECEK
Dünya borsaları da dün global ekonominin ABD'deki mortgage dalgalanması sonrası sekteye uğrayacağı endişesiyle sert düşüşlere sahne oldu. Geçen cuma günü ABD borsalarında başlayan panik satışlara ilk tepkiyi Asya borsaları verirken, Avrupa borsaları da haftasonu G-7 ülkelerinin global ekonomik büyümeye ilişkin endişe veren açıklamaları ile haftaya keskin düşüşlerle başladı. Londra Borsası yüzde 1.22 düşerken, Japon Nikkei Endeksi yüzde 2.24 geriledi