kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Uganda'da HIV ilacı fabrikası açıldı

Yeni Haber
AIDS ile mücadelesindeki başarısıyla Afrika'nın sembol ülkelerinden birisi haline Uganda'ya, HIV virüsü tedavisinde kullanılan anti-retroviral ilaçları üretecek bir fabrika açıldı.

BBC'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni'nin açılışını yaptığı özel sektöre ait fabrikanın ilk tedavi paketlerini Ocak ayında üretmiş olması umuluyor. Uganda Sağlık Bakanı Stephen Malinga, proje sayesinde HIV tedavisinde kullanılan ilaçların daha ucuza üretilebileceğini ve hastalara daha düzenli şekilde tedarik edilebileceğini söyledi.

Uganda, HIV/AIDS'e karşı kıtada en başarılı kampanyaları yürüten ülkelerden biri olarak övgüyle anılıyor. 1990'larda Uganda'da HIV yayılmasında yüzde 30 artış görülürken, başarılı bir kampanya ile bu rakamlar tek haneye geriledi.

Başkent Kampala'daki fabrika, Kenya ve Nijerya'daki benzer ilaç fabrikalarının aksine, HIV tedavisinde kullanılan üçlü tedavi ilaçlarının hepsini birden üretecek. Fabrikada ayrıca sıtmaya karşı etkili ilaçlar da üretilecek. Üretimin Afrika'da yapılması ile ithalattan kaynaklanan ek maliyetlerin giderilmesi hedefleniyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), çalışmalara rağmen hasta Ugandalıların sadece yüzde 41'inin tedavi edildiğini bildirdi.

Afrika'nın orta ve güney kesimleri, HIV ve sıtmanın dünyada en yaygın görüldüğü bölgeler. Ülkeler, maliyetleri düşürmek için şimdiye dek büyük firmaların ürettiği ilaçların, Hindistan'da yapılan ucuz muadillerine başvuruyordu. Ancak Hindistan'ın 2005'te patent yasalarını sıkılaştırması ardından yeni ilaçların kopyalanması ihtimali azaldı.

Kampala'daki fabrikanın ortaklarından olan Hintli ilaç şirketi Cipla, ilaçları buradan diğer Afrika ülkelerine de satmayı hedefliyor.
Güney Afrika, Gana, Tanzanya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Etiyopya da ilaçları kendi ülkelerinde üretebilmek için çalışmaları sürdürüyor. Fabrika yetkilileri, bir sonraki hedefin ise ilaçları sağlam bir dağıtım sistemi ile tüm ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak olduğunu söylüyor.