kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sri Lanka'da isyancı gemisi batırıldı: 12 ölü

Yeni Haber
Sri Lanka ordusu, ayrılıkçı Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları örgütüne ait olduğu iddia edilen son gemiyi de batırdıklarını ve gemideki 12 eylemciyi öldürdüklerini açıkladı.

Donanma sözcüsü D.P.K. Dassanayake, bunun örgütünün elinde bulunan deniz nakliyatı yapabilecek kapasitedeki son gemi olduğunu söyledi. Batırılan geminin, Tamil Kaplanları tarafından silah nakliyatı ve depolanması için kullanıldığını söyleyen Dassanayake, "13 ay içinde sekiz geminin batırılması örgüt için azımsanacak bir darbe değil" dedi.

Ancak donanma sözcüsüne göre, Sri Lanka dışından para toplayan Tamil Kaplanları'nın başka gemiler satın alabilir. Olay, Tamil Kaplanları ve bağımsız kaynaklar tarafından henüz doğrulanmadı.

Sri Lanka'nın kuzey ve doğu bölgelerinde yaşayan Tamil azınlık adına bağımsız bir devlet kurmak için mücadele eden Tamil Kaplanları ile hükümet güçleri arasındaki çatışmalarda son aylarda artış gözlenmişti.
Hükümet, Sri Lanka'nın başka bölgelerinde yaşanan çatışmalarda ise sekiz Tamil Kaplanları üyesinin öldürüldüğünü söyledi. Son aylarda hükümet güçleri ülkenin doğusunu Tamil Kaplanları'nın kontrolünden geri aldı.

Ancak örgüt, Tamil azınlığın yoğun bir şekilde yaşadığı kuzeyi hala elinde tutuyor. Tamil Kaplanları ile Sri Lanka hükümeti arasında 2002 yılında imzalanan ateşkes anlaşması kâğıt üzerinde hala geçerli.

Örgüt, ülkenin kuzey ve doğusunda bağımsızlık için 1983'ten beri hükümet güçlerine karşı savaşıyor. O tarihten bu yana çıkan şiddet olaylarında 70 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Kuzeyde yoğunlaşan çatışmalarda bir yılda 4 bin 500 kişi öldü. Çatışmalar nedeniyle son 30 yılda 1 milyondan fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

(CHA)