kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çin'in yeşil yaylaları da çöle dönüyor

Yeni Haber
Çin'in İç Moğolistan'daki yüksek steplerinde bulunan ve bir zamanlar boyları 30-40 cm.'ye ulaşan çimenler yerlerini küresel ısınma ve kuraklık sonucu çöl kumlarına bırakmaya başladı. ..
Küresel ısınma sonucu çok az yağmur yağan bölgede koyunlarını otlatmaya çalışan çiftçiler, "Geçmişte otlar ve çimenler benim dizimi geçerdi." diyor. Çobanlar, yaklaşık 6 senedir bölgeye yağmur yağmadığını, çimenlik bölgelerin çok azaldığını kaydediyor.

Yetkililer, Çin'deki çöl alanlarının 1994 yılında ülke genelinin yüzde 17,6'sını oluştururken, günümüzde çölleşen bölgelerinin büyüklüğünün yüzde 27,5 oranına ulaştığını açıkladı.

Xinjiang, İç Moğolistan, Tibet, Qinghai ve Gansu bölgelerinin kumlar tarafından yutulmaya başlandığını dile getiren yetkililer, İlkbaharda toz fırtınalarının kumları sadece Pekin'e değil Kore'ye, Japonya'ya hatta ABD'ye ulaştırdığını bildirdi.

Kum fırtınalarının sadece yeşil alanları tahrip etmediğini vurgulayan doktorlar, göz hastalıklarında giderek ciddi bir artışın gözlemlendiğini belirtti.

Özellikle son 2 yılın çok kurak geçtiğinin altını çizen bölge sakinleri, çölleşmenin giderek arttığını, hayvanları için yeterli ot bulamadıklarını ifade ederek, "Beklediğimiz yağmur bir türlü gelmiyor." diye konuşuyor.