kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Malezya Başbakanı, Çin azınlığa hitaben yaptığı itirafta, "Etnik köken ve din ülkeyi bölen unsurlar. Her şey mükemmelmiş gibi davranamam. Bu sorun çözülmezse başarısızız" dedi.

Başbakan: Felaketin eşiğine kadar geldik

Tartışılan ülke Malezya'nın Başbakanı Bedevi "Etnik ve dini sorunlarımızı çözemezsek başarısız oluruz. Bunlar hâlâ ülkemizi bölüyor. Sorun yokmuş gibi davranamam" dedi..
Türkiye, son iki haftayı "Malezya olur muyuz?" sorusuyla geçirdi. Çok kültürlü yapıya sahip Malezya'nın bağımsızlığının ardından İslami kuralların ön plana çıkarılıp birçok eyalette şeriata geçilmesi tartışıldı. Hatta Malezya'yı "örnek" olarak gösterenler bile oldu. Ancak Başbakan Abdullah Ahmed Bedevi, dün "ülkesinin felaketin eşiğinde olduğunu" söyleyerek gündeme oturdu.

'ETNİK KÖKEN ÜLKEYİ BÖLDÜ'
Çinlilerin desteklediği Gerakan Partisi'nin toplantısında konuşan Bedevi, "Bağımsızlığımızı alalı 50 yıl oldu. Ancak hâlâ etnik köken ve dini konular ülkeyi bölen unsurlar. Felaketin eşiğine geldiğimiz zamanlar oldu" dedi. Farklı ırklara ve bununla bağlantılı dini konulara ait sorunların çözülmemesi halinde başarılı olamayacaklarını dile getiren Malezya Başbakanı şöyle konuştu:

'HAYAL KIRIKLIĞI YAŞANIYOR'
"Ardı ardına sorunları çözüyorduk. Bu bir gerçek. Her şey mükemmelmiş ve hiçbir sorun, eksik yokmuş gibi davranmak istemiyorum. Her şeyi inkâr etme niyetinde değilim. Birileri gelip her şey yolunda; kaygılanmayın, deyince çok daha endişeleniyorum. Halkımız, azınlıklara ve dini konulara ilişkin bir hayal kırıklığı yaşıyor..." Bu yıl sonundaki genel seçimleri hatırlatan hükümetin üst düzey yetkilileriyse, 1969'daki seçimler sonrasında yaşanan ırkçı çatışmalardan ders alınması gerektiğine dikkat çekiyor. 38 yıl önceki seçimleri Çinli azınlıklar kazanınca, ülkenin yüzde 60'ını oluşturan Malaylarla çatışmalar yaşanmış, 196 kişi ölmüştü.