kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül, Erdoğan’ı geçti

Yeni Haber
Abdullah Gül'ün Nisan ayındaki Cumhurbaşkanı adaylığı ile başlayan ve uzlaşma sağlanamayınca erken seçime gidilen süreç, AKP'nin zaferi ve hemen sonrasında ise Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesiyle sonuçlandı.

Yaklaşık beş ay boyunca Türkiye'nin en tartışmalı Cumhurbaşkanı seçim süreçlerinden biri yaşanırken, dünya medyasının konuya ilgisi de büyük oldu. Bu konuda Medya Takip Merkezi'nin (MTM) hazırladığı araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkardı.

MTM, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 2007 yılının ocak ayından başlayarak, sekiz aylık medya yansımalarını inceledi. Nisan ayında, adaylığını koymasının ardından tüm gözlerin üzerine çevrildiği Gül, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde 17 bin 124 haberle konu oldu.

Nisan 2007'de başlayan Cumhurbaşkanı seçimi bir çok tartışmayı da beraberinde getirdi. "Laiklik ve rejim" tartışmalarının alevlenmesi, "dindar cumhurbaşkanı" açıklamaları, cumhuriyet mitingleri, erken seçim, sandıklardan AKP'nin oy oranını artırarak çıkması, hemen ardından yeniden Cumhurbaşkanı seçim süreci ve Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesiyle sonuçlanan 2007'nin son beş aylık süreci, siyasi dalgalanmaların ve hareketliliğin zirveye çıktığı dönem oldu. Türkiye'ye, bu dönemde dünyanın da ilgisi yüksekti.

Hakkındaki haber sayısıyla Gül, Başbakan Erdoğan'ı bile geride bıraktı. Gül, Cumhurbaşkanlığı makamına oturduğu Ağustos ayında medyada toplam 26 bin 706 habere konu olarak, aynı dönemde 24 bin 596 habere konu olan Başbakan Erdoğan'ı geride bıraktı.

TV KANALLARI 541 SAAT GÜL'Ü VERDİ

TV kanalları geçtiğimiz ay toplam 541 saati, yeni Cumhurbaşkanı Gül'e ayırdı. Medya Takip Merkezi'nin TV kanallarında yaptığı araştırmaya göre Abdullah Gül, Nisan ayında 280 saat süreyle ekranlarda yer bulurken, Ağustos ayında ise bu süre 541 saate yükseldi. Pek çok tartışma programına konu olan Gül, son bir aylık süreçte kanallarda yer alma oranıyla da bir rekora imza attı.

1295 YAZAR 7 BİN 580 KEZ GÜL'Ü KÖŞESİNE YAZDI

Aynı medya araştırmasına göre, köşe yazarlarının en yakından takip ettiği isim yine Abdullah Gül oldu. Araştırma kapsamındaki sekiz ay boyunca 1295 farklı yazar, köşesinde toplam 7 bin 580 kez Gül'ü konu edinirken, en büyük ilgi ise Ağustos ayında gerçekleşti. Ağustos ayında Gül ile ilgili yazıların yüzde 66'sı haber, yüzde 34'ü ise köşe yazısı formatında olurken, 626 köşe yazarı, 2 bin 352 kez Gül hakkında yazdı.

(ANKA)