kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Hüseyin Çelik açıklıyor

Bir yandan öğretmen açığı, bir yandan iş arayan öğretmenler... Gazeteleri okuyunca, böyle bir çelişki ortaya çıkıyor. Ama Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i dinleyince, sanıldığı gibi ortada bir sorun olmadığı anlaşılıyor. İşte Hüseyin Çelik'in bana telefonda söyledikleri:
"Şu anda 25 bin öğretmen açığımız var. 10 bin öğretmen daha aldığımızda, 15 bin açık kalacak. Ama tabi ki dersler boş geçmeyecek. Mevcut öğretmenleri, fazla mesai ödemek suretiyle görevlendirerek ve kadromuzda bulunmayan uzmanlara ücret karşılığı ders verdirerek, eğitimde bir aksama olmamasını sağlıyoruz. Toplam 630 bin kadrolu ve sözleşmeli öğretmenimiz var. İktidarımız döneminde, Milli Eğitim Bakanlığı, 300 bin yeni istihdam sağladı. Bu yeni istihdamın % 80'i90'ı öğretmen. Ama bütün işsiz öğretmenleri istihdam edemeyiz ki! 180 bin öğretmen boştaysa, ne kadar ziraat mühendisi, ne kadar iktisatçı, ne kadar fizikçi, hukukçu boşta, onlara da bakalım. Bu sene, 40 bin öğretmen atadık. Her yıl, bakanlıklara kadro tahsis ediliyor; % 50'den fazlası eğitime ayrılıyor."
Soru: Daha az fizik öğretmeni, daha az felsefe öğretmeni, ama daha fazla din öğretmeni atıyorsunuz.
- Atamalar ihtiyaca göre. Motor bölümünde öğretmen fazlam var. Aynı şeyi fizik öğretmeni için de söyleyebilirim. Buna mukabil, Türkçe, Matematik, İngilizce, Bilgisayar gibi branşlara ağırlık veriyoruz. Çünkü, bu dersler, ilköğretimden itibaren yoğun bir biçimde okutuluyor. Aynı şeyi Din Kültürü ve Ahlâk dersi için de söyleyebiliriz.
Soru:
Kadrolu ve sözleşmeli haricinde sanırım usta öğreticileriniz de var.
- Çocuk Gelişme mezunu olan binlerce kızı ana okulları için usta öğretici sıfatıyla istihdam ettik. BiçkiDikiş kurslarımızda da, usta öğreticiler kullanıyoruz.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Cuma günü bir basın toplantısıyla kamuoyunu aydınlatmaya hazırlanıyor.