kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Veriyi akşam açıklamak neye yarar?

Borsada seans 7 Eylül'den itibaren yabancıların daha fazla işlem yapmasını sağlamak üzere yarım saat uzatıldı ve 16.30'dan 17.00'ye alındı. Zaman içinde bunun olumlu sonuç vermesi mümkün. Buna karşılık, bugünkü konumuz borsa değil, seans saatine bağlı olarak Türkiye ekonomisine ait dört önemli verinin yayımlanmasının yarım saat daha geciktirilmesidir. Dün Merkez Bankası ödemeler dengesi ve iktisadi yönelim anketi verilerini saat 16.30 yerine 17.00'de açıklayacağını duyurdu. TÜİK de enflasyon ve dış ticaret veri duyurusunu borsanın kapanışına göre kaydıracağını açıklamıştı. TÜİK'in diğer verileri açıklama saati ise 10.00. Önemli bulduğu ve piyasayı etkileyeceğini düşündüğü için enflasyon ve dış ticaret verilerini borsa kapandıktan sonra yapıyor.

- Öğlen niye olmasın?- Ankara'da bürokrasinin İMKB'ye bu hassasiyeti memnuniyet verici. Diğer yandan Ankara'nın tutum değişikliği nedeniyle borsanın çok önemli yapısal sorunları oluştu. Yatırımcıların hakları ve servetleri kayboldu. Bunun için adım atmayan Ankara'da şeklen de olsa piyasanın işleyişini, istikrarını gözeten bir tutum insanı şaşırtıyor. İşe yarar mı, sanmıyorum. En iyisi veriyi üretince açıklamak ve hiçbir piyasayı da dikkate almamak.
İlle de borsa etkilenmesin isteniyorsa pekala iki seans arası açıklama yapılabilir. Saat 12.0014.00 arası piyasanın veriyi özümsemesi için uygun. İki saatte bir veriyi hazmedemeyen bir gecede de hazmedemez zaten.

- Geç açıklamanın bedeli- Çok önemli dört verinin açıklamasını akşam saatlerine bırakmak ise medyada yani hem gazete hem de televizyonlarda hak ettiği gibi işlenememesi gibi bir sonucu doğuruyor. Saat 17.00 gazetelerin sayfalarının bağlandığı, televizyonların haber akışlarının düzenlendiği saat. Verinin alınması, incelenmesi, yorumlanması, düzenlenerek sayfaya veya televizyon haberine konulması için zaman kalmıyor. Onun için de enflasyon, dış ticaret ve ödemeler dengesi verileri son yıllarda medyada hakettiği önemde işlenemiyor. Şişiriliyor. Şimdi bu dar zaman daha da daraltılıyor.

- Neden sadece borsa?- Kaldi ki veri açıklanırken sadece borsanın esas alınması yanlış. Döviz piyasası, İMKB dışındaki faiz piyasası da bu verilere karşı duyarlı. O piyasalar atlanıp sadece borsanın dikkate alınmasına, yerli yatırımcıların ağırlıkta bulunduğu fiyatların aşırı oynak olduğu bir ortamda karar verilmişti. Artık İMKB o eski oynaklıkları pek göstermiyor, yerli yatırımcısı da bayağı azaldı, piyasanın yüzde 70'i yabancıların elinde. Onlar da bırakın enflasyonu, çok daha önemli siyasi ve ekonomik gelişmeler karşısında bile kılları kıpırdamıyor, küresel gerçeklere göre hareket ediyorlar.

- Neden akşam saati?- Verilerin geç saatte açıklanması ve gereğince değerlendirilememesi ise en başta o veriye ihtiyaç duyanlara, karar alıcılara, veriyi hazırlayanlara ve medyaya karşı haksızlık. Bütün bu olumsuzluklarına ve öğlen yayımlanabilecek olmasına karşılık önemli verilerin neden akşama bırakıldığını ise anlamak zor. Verileri en çok kullanan kişilerden biri olarak kamuoyuna saygıyla sunulur.

- Sonuç- "Kusurun bile kendine ait kusursuz ve mükemmel bir hali olabilir."