kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tarihi hamamda tarihi eser satışı

Cağaloğlu'ndaki bir hamamda tarihi eser satıldığı ihbarını alan polis, Eminönü ve Bakırköy'de düzenlediği operasyonlarda 3 milyon dolar değerinde bin 45 adet tarihi eser ele geçirdi..
İstanbul Mali Polisi'nin Eminönü ve Bakırköy'de düzenlendiği operasyonlarda aralarında 1, 5 milyon dolar değerindeki Helenistik döneme ait 'mezar siteli'nin de bulunduğu 3 milyon dolar değerinde bin 45 adet tarihi eser ele geçirildi. Operasyonlar kapsamında 6 kişi gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin gerçekleştirdiği operasyonlardan birinin adresi Cağaloğlu'ndaki tarihi bir hamam oldu.

Hamam işletmecisi kaçtı
Tarihi hamamda tarihi eser satışı yapıldığı yönündeki ihbarlar üzerine araştırma başlatan polis düzenlediği baskında burada dini törenlerde kesilen kurbanın kanının ve etinin içine konulduğu ayı figürlü adak masası, çok sayıda sikke, Roma İmparatoru Neron'un babası Tirberius Cladius Caeser'e ait olduğu tahmin edilen mermerden yapılmış, başı ve ayakları olmadığı için 'torzo' adı verilen tarihi eser ve göz yaşı şişesi ele geçirdi. Operasyonda Orhan I. isimli kişi gözaltına alınırken, hamamın işletmecisi kaçtı. Polis, adı açıklanmayan işletmeciyi arıyor. Eminönü'de çeşitli adreslere düzenlenen operasyonlarda ise Mustafa İ., Eyüp Murat I. ile Hasan Ö. isimli kişiler gözaltına alındı.

1,5 milyon dolarlık pazarlık
Eserler arasında bulunan 1,5 milyon dolar değerindeki Helenistik döneme ait mermerden yapılmış Şarap Tanrısı Dionysos adına düzenlenen şenliklerde dans eden kadınları simgeleyen mezar siteli ise Mali polisin alıcı kılığında Bakırköy'de düzenlediği bir operasyonla ele geçirildi. İstanbul'da çok değerli bir tarihi eseri satmak için Nilüfer A. adlı bir kadının müşteri aradığı bilgisine ulaşan polis, kolları sıvadı. Tarihi eser kaçakçısı kadın ile alıcı kılığına giren dedektifler pazarlık yaptı. Nilüfer A. ile akrabası olduğu öğrenilen Ercan A.'ya Bakırköy'de randevu verildi. Buluşma yerine söz konusu eserle gelen Nilüfer A. ve Ercan A. kıskıvrak yakalandı. Gözaltına alınan kişiler çıkarıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Haberin fotoğrafları