kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Lida'daki madde sanılandan zararlı

Ercan SARIKAYA-Önder ŞUŞOĞLU
Gümrükte el konulan zayıflama ilacı Lida'da, Sibutramin'in daha zararlı bir türevi olan hidrojen takviyeli "Desmethlsibutramine" olduğu saptandı..
Doktor kontrolünde kullanılması gereken sibutramin içerdiği için toplatılan Lida zayıflama ilacıyla ilgili rapor karmaşası sürüyor. İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ekipleri 1.5 ay önce 119 bin 598 adet Lida kapsülünün, "bitkisel gıda tavsiye ürünü" olarak Tarım Bakanlığı'nın izniyle yurda sokulduğunu belirledi. İlaca Refik Saydam Hıfzızssıhha Merkezi'nin sibutramin bulunmadığı yönündeki raporu üzerine izin verildiği belirlenince Gümrük Başmüdürlüğü kendi laboratuvarında kapsülleri 3 kez analiz etti. İlaçta sibutramin çıkması üzerine Tarım Bakanlığı ilacın toplatılmasına karar verdi.

Sonuç farklı
İthalatçı Farmelife şirketinin, ilaçlarda sibutramin olmadığı yönündeki itirazı üzerine Sağlık Bakanlığı'na bağlı Eczacılık Genel Müdürlüğü laboratuvarlarında inceleme yapıldı ve sonuç yine "temiz" çıktı. Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü Laboratuvarı'nda hazırlanan rapora sibutramin yazıldığı, ancak ilacın içinde bulunan asıl maddenin "Desmethlsibutramine" olduğu anlaşıldı. "Temiz" diye rapor verilen ilacın Gümrük Laboratuvarı'nda analiz edilen ve içeriğinde "Desmethlsibutramine" bulunan numuneler olduğu belirlendi. Desmethlsibutramine'in Sibutramin'e hidrojen eklenmesiyle oluşturulduğu ve çok daha tehlikeli olduğu belirtilirken Gümrük yetkilileri tartışmalı ilacın bağımsız bir laboratuvarda incelenmesini istedi. Savcılık ikisi Farmalife şirketinden olmak üzere 15 kişi hakkında soruşturma başlattı.
Haberin fotoğrafları