kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dean kasırgası Meksika'yı vuruyor

Yeni Haber
En yüksek kasırga kategorisine yükselen Dean kasırgası, Meksika sahillerini vurarak antik eserlerin ve petrol tesislerinin bulunduğu Yucatan yarımadasına doğru ilerliyor. ABD Ulusal Kasırga Merkezinden kasırga uzmanı Daniel Brown, kasırga gözünün sahile ulaştığını açıklarken, yetkililer Chetumal yakınlarındaki kesin yeri saptamaya çalışıyor. Dean kasırgası, Yucatan'a yaklaşırken halen saatte 260 kilometre hızda esiyor.

Maya uygarlığının önemli yerlerinden olan ve otellerin bulunduğu "Maya Riviera" sahil şeridinde, kasırganın hissedilmeye başlandığı belirtiliyor. Kasırga nedeniyle Meksika'nın tatil yörelerinde bulunan binlerce turist bölgeden ayrılıyor ya da sığınaklara alınıyor. Meksika'nın Belize sınırında da, yerel yönetimin ilan ettiği sokağa çıkılmaması kararını uygulatmak amacıyla asker ve polis devriye geziyor.

Kasırga alarmı nedeniyle Yucatan'daki devlet petrol şirketi Petroleos Mexicanos, Meksika Körfezi'ndeki 18 bin işçisini tahliye etmişti.

Bu arada, Meksika Devlet başkanı Felipe Calderon, Kuzey Amerika liderler zirvesi nedeniyle bulunduğu Kanada'daki ziyaretini kısa keserek ülkesine döneceğini açıkladı. Zirveye, Calderon'un yanı sıra ABD Başkanı George Bush ve Kanada Başbakanı Stephen Harper katılıyor.

BELİZE ALARMDA

Kasırganın vurması beklenen bir diğer ülke Belize'de de, Meksika'daki gibi önlemler alındı. Turistler açısından popüler olan 2 bölgenin tahliyesini ve alçak yerlerde oturanların buraları terk etmesini isteyen hükümet, Meksika sınırında yaşayanlardan afet nedeniyle akşamdan sabaha kadar sokağa çıkma yasağına uymaları çağrısında bulundu.

Belize kenti Belediye Başkanı Zenaida Moya da, Dean büyüklüğündeki bir kasırgadan koruyacak yeterlikte sığınakları olmadığı için halktan kentten ayrılmalarını istedi. Kasırga önlemleri çerçevesinde, bu küçük ülkedeki iki havayolu kuruluşundan biri olan Tropic Air, tüm filosunu Guatemala'ya yolladığını açıkladı.

Dean kasırgası yüzünden şu ana kadar 4'ü Haiti'de olmak üzere Karayipler'de toplam 12 kişi hayatını kaybetti. Latin Amerika'da 1998 yılında etkili olan Mitch kasırgası çoğu Honduras ve Nikaragua'da olmak üzere 11 bin kişinin hayatına mal olmuş, geride 8 bin kayıp bırakmıştı.

UZAY MEKİĞİ ENDEAVOUR, EVE DÖNÜYOR

Dean kasırgası nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonundan erken ayrılan Endavour uzay mekiğinin de, bu akşam dünyaya dönmesi bekleniyor.ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), 7 mürettebatın bulunduğu uzay mekiğinin, hava koşullarının izin vermesi halinde yerel saatle 12.32'de (TSİ 19.32) Florida'daki Kennedy Uzay Merkezine inmesinin beklendiğini açıkladı.

NASA, normalde uzay mekiğini çarşamba günü (yarın) indirmeyi planlamış, ancak Karayip ülkelerini vuran Dean kasırgasının yarattığı endişeyle inişi bir gün öne çekmişti.