kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünyanın gözü Köşk seçiminde

Yeni Haber
Türkiye'de aylardır büyük tartışmalara neden olan Cumhurbaşkanı seçimi, dünya tarafından da yakından izleniyor. Uluslararası Basın kuruluşları Gül'ün ilk turda seçilemediğini ancak üçüncü turda seçilmesine kesin gözüyle bakıldığını yazdı.

VOA: "CHP PROTESTO ETTİ"


Amerika'nın Sesi Radyosu, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda toplumun tüm kesimlerini kucaklayacağını ve anayasaya bağlı hareket edeceğini söylediğini duyurdu. Haberde Ana muhalefet partisi CHP'nin de oylamalı protesto ettiğine dikkat çekildi.

NEW YORK TIMES: "GÜL EKSİK GELDİ AMA ŞİMDİLİK"


New York Times gazetesi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Cumhurbaşkanı seçilebilmek için gerekli olan parlamentoda 3'te 2 çoğunluğunun desteği alma konusunda eksik kaldığını duyurdu. Seçimlerin ikinci turunun Cuma günü yapılacağına dikkat çekilen haberde, "Dikkatli bir Müslüman olan Gül'e, İslami bir gündemi olduğuna inanan ve aralarında ordu, yargı ve bürokrasinin bulunduğu laik yapı karşı çıkıyor" denildi. Haberde Gül'ün üçüncü turda büyük bir ihtimalle seçileceği vurgulandı.

WT: "GÜL'ÜN SÖZÜNÜ TUTUP TUTMADIĞINI ASKERLER DENETLEYECEK"

Washington Times gazetesi Gül'ün "etkileyici bir sicile sahip olduğu" ve ülkesinin AB'ye üyelik yolundaki ilişkileri yürüttüğü, gerekli reformları desteklediğini yazdı. Gül'e eşinin türbanı nedeniyle karşı çıkıldığı kaydedilen haberde, Gül'ün adaylığını açıkladıktan sonra yaptığı basın toplantısında "Laikliği korumak benim öncelikli görevlerimden bir tanesidir" dediği hatırlatıldı. Haberde, Gül'ün sözüne sadık kalıp kalmayacağını askerlerin denetleyeceği değerlendirmesi yapıldı.

TELEGRAPH: "MÜSLÜMAN GÜL İLK TURU KAÇIRDI"

Daily Telegraph gazetesi, "Müslüman Gül'ün ilk turu kaçırdığını" yazdığı haberinde, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçimi ilk turunda 367 oy alamadığını kaydetti. Haberde ancak Gül'ün üçüncü turda seçilebileceği ifade edildi.

EURONEWS: "ÜÇTE İKİ ALAMADI"

Euronews haber kanalı ise Cumhurbaşkanı Adayı Abdullah Gül'ün, ilk turda üçte iki çoğunluğu alamadığına dikkat çekti. Haberde, Türkiye'deki pek çok kişinin AKP ve Gül'ü fazla dinci gördüğünü ve Türkiye'nin kurucu prensiplerinden olan din ve devlet işleri arasındaki ayrımı zayıflatmak istediğine inandığı kaydedildi.

TIMES: "GÜL CUMHURBAŞKANLIĞINA BİR ADIM YAKLAŞTI"

Times gazetesi, ilk turunun ardından, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığına bir adım yaklaştığı değerlendirmesinde bulundu. Haberde, Gül'ün saygı duyulan bir bakan olduğu ancak Gül'ün İslami bir geçmişi bulunduğu ayrıca eşinin türban taktığı vurgulandı.

EL CEZİRE: "GÜL İLK TURDA SEÇİLEMEDİ"


El Cezire kanalı da Gül'ün ilk turda Cumhurbaşkanı seçilmek için yeterli çoğunluğu sağlayamadığına dikkat çekti. Haberde, kökenleri siyasi İslam'a giden AKP'nin kendisini muhafazakar ve Batı yanlısı olarak tanımladığı ifade edildi. Haberde ayrıca CHP'nin oylamayı protesto ettiği kaydedildi.

BBC: "OYLAMA İKİNCİ TURA KALDI"


BBC de haberinde Cumhurbaşkanı oylamasında ilk turda yeterli çoğunluk sağlanamadığını ev seçimin ikinci tura kaldığını duyurdu. Haberde, ancak Gül'ün seçimleri gelecek hafta yapılacak üçüncü turda kazanmasının beklendiği vurgulandı.

FT: "GÜL YETERLİ ÇOĞUNLUĞU ALAMADI"

Financial Times gazetesi, Abdullah Gül'ün oylamanın ilk turunda Cumhurbaşkanı seçilmeye yetecek oyu alamadığını kaydetti. Haberde, 341 oy alan Gül'ün, üçte iki çoğunluk için 26 oyunun eksik olduğu dikkat çekildi.

(ANKA)