kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"İneklerimizi piranalar yiyor"

Yeni Haber
Arjantin'de hükümet nehrin akış yönünü değiştirince, Formosa bölgesine suyla birlikte piranalar da geldi. Serinlemek için suya giren ineklerin piranalar tarafından yenildiğini gören Arjantinli köylüler yetkililere isyan etti.

Arjantin'de seller, kuraklıklar, toprak sahipleriyle yaşanan anlaşmazlıklar ve yolsuzluk olaylarıyla örülü zor bir hayat yaşan köylüler bu kez hiç beklemedikleri bir sorunla baş etmeye çalışıyorlar. Yetkilileri doğanın dengesiyle oynayınca, bedelini Arjantin köylüleri ödüyor. BBC Türkçe Servisi'nin haberine göre Paraguay sınırı yakınlarında yer alan Formosa bölgesinde Pilcomayo Nehri boyunca uzanan topraklarda tarımla uğraşan halk, hükümetin getirdiği sulama projesinin doğal dengeyi alt üst etmesinden şikayetçi oldu.

Çiftçiler, sulama barajıyla akış yönü değiştirilen nehre müdahalenin bedelini değerli ineklerinin ödediğini söylüyor. Köylüler, serinlemek için nehre giren ineklerinin piranalar tarafından yenildiğini söyledi.
Pek çok korku filmine de konu olan balıkların suda doğrudan doğruya ineklerin en yumuşak dokusu olan memelerine yöneldiği ve sütlerini sağılmaz hale getirdiği bildirildi.

Formosa bölgesinin ırmaklarında daha önce de piranaların görüldüğü ancak bu tip saldırılara daha önce rastlanmadığı kaydedildi. Uzmanlar, Pilcomayo Nehri'nin değişen akıntısı nedeniyle bazı piranaların yollarını kaybettiğini ve kendilerini kıstırılmış hissettiğini belirtti. Uzmanlar bu nedenle piranalar içgüdüsel olarak büyük küçük demeden canlı varlıklara karşı yirmili gruplar halinde saldırdığını söyledi.

Yetkililer yaptıkları projeyi savunurken Arjantinli köylüler bugüne kadar 20 binden fazla hayvanı pirana saldırısında kaybettiklerini, 16 bininin de yaralandığını kaydetti.

(ANKA)