kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye izin verir mi?

ABD'de iktidarı devralmaya hazırlanan Demokratlar, Irak'tan çekilmeyi ele aldı. Ana konu, Türkiye'nin 'askerlerin dönüşü için topraklarının kullanılmasına izin verip vermeyeceği' oldu..
Richardson: Türkiye ile görüşebiliriz.Türkiye'nin de yer alacağıMüslüman barış gücü kurulsun.

Obama: Gevşek federasyon en iyi çözüm... Seçildiğim takdirde bu savaşa son vereceğim.

Biden: Gevşek federasyon şart. Yoksakaos ve bölgesel savaş çıkar.Suudiler, İran, Türkiye girer.

Clinton: Aşamalı çekilmeliyiz. Türkler, girerken olduğu gibi çıkarken de izin vermeyecek.

Irak'a girerken askerlerini geçirme konusunda ret cevabı alan ABD, çıkarken yine Türkiye'nin kapısını çalmayı düşünüyor. Başkanlık için yarışan Demokrat aday adaylarının önceki günkü TV münazarasında konu yine buydu. Projelerini anlatan Hillary Clinton, Joseph Biden, Barack Obama ve Bill Richardson, Irak'tan çıkış stratejisinde Türkiye'nin oynayacağı rolü masaya yatırdı.

'GİRERKEN İZİN VERMEDİ'
Seçimin en iddialı adayı Senatör Clinton "Çekilirken, kayda değer bir askeri güç bırakmalıyız. Çekilme yavaş olmalı. Türkler toprakları üzerinden çekilmemize izin vermeye istekli değil. Girerken de izin vermemişlerdi'' dedi. Bu görüşe katılmayarak 10 ay içinde hızlı ve tam çekilmeyi savunan Bill Richardson ise Amerikan ordusunun Kuveyt ve Türkiye üzerinden çekilebileceğini dile getirdi. "Bunu, Türklerle görüşerek yapabiliriz'' dedi. New Mexico Valisi Richardson, çekilen ABD ordusunun yerine, içinde Türkiye, Ürdün ve Mısır'ın bulunduğu Müslüman barış gücü oluşturulmasını önerdi. Oğlunu Irak'a göndereceği söylenen adaylardan Senatör Joe Biden de, Irak'ın resmen parçalanmadan çok gevşek bir federasyonda üçe bölünmesini önerdi.

'TÜRKİYE IRAK'A GİRER'
Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Biden, "Eğer Irak'ı geride bir kaos bırakarak terk edersek, bölgesel savaş çıkar. Suudiler, Suriye, İran ve Türkiye Irak'a girer'' dedi. Siyahi aday Senatör Barack Obama ise, "Biden'e tamamen katılıyorum. En iyi çözüm federasyon" diye konuştu. Obama, kazandığı takdirde bu savaşa son vereceğini söyledi.