kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Endonezya Türk okullarını 'model' seçti

Yeni Haber
Nüfusu, öğrenci sayısı ve okul sayısı ile dünyanın en büyük 4. ülkesi olan Endonezya, Türk Okulları'nı kendisine model seçti.

Türk okullarının eğitim sistemini inceleyen Endonezya Eğitim Bakanlığı her ilde seçtiği 'pilot okullar'la Türk Okulları'nın eğitim sistemine geçişi sağlamaya çalışıyor. Bu süreçte Endonezya'lı öğretmenler Türk Okulları'na gelerek düzenlenen eğitim seminerlerine katılıyor.

250 milyon nüfusu, 50 milyonun üzerinde öğrenci sayısı ve 260 bine yakın orta öğretim kurumu ile dünyanın en büyük 4. ülkesi konumunda bulunan Endonezya, eğitimde Türk okullarını kendine örnek seçti.

Ülkede 1995 yılından beri faaliyet gösteren Türk okulları farklı eğitim sistemleri ve uluslararası yarışmalarda elde ettikleri başarılar üzerine Endonezya Eğitim Bakanlığı tarafından 'model' seçildi.

Türk okullarının eğitim sistemini ve müfredatını inceleyen Endonezya Eğitim Bakanlığı, her ilde belirlediği pilot okullar vasıtasıyla eğitim sistemini Türk Okulları'nın sistemine göre yeniden düzenlemeye başladı.

'Pilot Okul' çalışması kapsamında orta öğretim kurumlarında ders veren Endonezyalı öğretmenler Türk büyük gruplar halinde Türk Okulları'na gelerek, Türk meslektaşlarından eğitim seminerleri alıyor. Bu seminerlerde önce, misafir öğretmenlere okullar gezdirilerek fiziki şartlar hakkında bilgi veriliyor. Daha sonra konferans salonlarına alınan Endonezyalı öğretmenlere, öğrenci merkezli eğitim ve öğrencilerin bilimsel calışma hazırlaması gibi konularda bilgi veriliyor.

Endonezya Eğitim Bakanlığı'nın bilgisi ile yürütülen eğitim seminerlerine her gün daha fazla Endonezyalı öğretmen katılıyor. En son başkent Jakarta'da düzenlenen eğitim seminerine 5 bin'in üzerinde Endonezyalı öğretmenin yanısıra Endonezya Eğitim Bakanı ve Teknoloji Bakanı Vekilleri'de katıldı.

TÜRK OKULU ÖĞRENCİLERİ ENDONEZYA MECLİSİ'NDE AYAKTA ALKIŞLANDI

Her sene Endonezya Meclisi'nde düzenlenen bağımsızlık günü kutlamalarına bu yıl, Türk Okulu öğrencileri de katıldı.

Normalde ülkede yıl içinde başarılı olmuş sporcu, eğitimci, asker ve doktordan oluşan 15 kişilik heyetin kabul edildiği kutlamalarda, sadece Türk okullarından 15 kişi katıldı. Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, Baskan vekili Jusuf Kalla, Endonezya Temsilciler Meclisi Başkanı Hidayat Nur Wahid, Danışma Meclisi Başkanı Agung Laksono diğer bakanlar ve milletvekillerinin yanısıra ve Türkiye Cumhuriyeti Endonezya Büyükelçisi Aydın Evirgen'in de bulunduğu kutlamalarda Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ve diğer bakanlar Türk Okulu öğrencilerini tek tek tebrik etti.

Öğrenciler ve öğretmenler ile uzun süre sohbet eden Yuhhoyono ve diğer bakanlar, Endonezya Devlet Televizyonu'ndan canlı yayınlanan kutlamalarda, 8 öğrenci 4 öğretmen ve 3 kişilik Türk okulları heyetini ayakta alkışladı. 18 Ağustos tarihinde halka açık olarak düzenlenen törende ise Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, yine Türk Okulları öğrencilerine büyük ilgi gösterdi.

Tören boyunca öğrencileri yanından ayırmayan Susilo Bambang Yudhoyono, öğrencilerle uzun süre sohbet etti. Yaklaşık bin 800 kişinin katıldığı tören sonrasında Susilo Bambang Yudhoyono, Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla, Endonezya Eğitim Bakanı Bambang Sudibyo, Sağlık Bakanı ve bir çok bakan, Türk Okulu öğrencileri ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Törende öğrencilerle tek tek sobhet eden ve tebrik eden Endonezya Eğitim Bakanı Bambang Sudibyo, öğrencileri orta ve üniversite öğrenimleri boyunca Devlet Bursu ile ödüllendirdi.

TÜRK OKULLARI ENDONEZYA'DA BİLİMSEL PROJE YARIŞMASI DÜZENLİYOR

Türk okullarının yeni calışması ülke capında proje yarışması yapmak. Bu konuda Endonezya TÜBİTAK'ı konumunda bulunan LİPPİ, Eğitim bakanlığı, Endonezya Devlet Üniversitesi, Endonezya Eğitim Üniversitesi, Jakarta Devlet Üniversitesi başta olmak üzere birçok kurum ile ortak bir çalışma yürütülüyor.

Türk Okulları yetkilileri yapılması planlanan bilimsel yarışmaya örnek olması için LİPPİ Başkanı Prof. Dr. Ömer Angora Jeny ve üniversite Rektörleri'ni İNEPO Uluslararası Çevre Olimpiyatları'na getirerek yarışmalar hakkında bilgi vermişti. Türk Okulları tarafından LİPPİ ve bazı üniversitelerle ortaklaşa yapılacak olan Uluslararası Bilimsel Proje yarışmasının önümüzdeki seneye yetiştirilmesi için çalışmalar devam ediyor.

ENDONEZYA'DAKİ TÜRK OKULLARI

Türk Okulları ile ilk kez 1995 yılında tanışan Endonezya'da şu anda 5 Türk Okulu bulunuyor.

Bu okullar: Banten Eyaletinde Khadearisma Türk Okulu, Jawa Eyaleti Depok Şehri'nde bulunan Pribadi Türk Okulu, Bandung Şehri'ndeki Pribadi Advenced Türk Okuul, Açe Eyaleti'nde geçtiğimiz sene açılan Fatih Türk Koleji, Orta Jewa Eyaleti Semerang Şehri'nde bulunan Semesta Türk Okulu. Türk Okulları'nda 2 bine yakın öğrenci eğitim görüyor.

(CHA)