kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

CHP'den Erdoğan'a sert tepki

Yeni Haber
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Başbakan Erdoğan'ın, Atatürk'ün eşinin türbanlı olduğuna ilişkin açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Öymen, "Atatürk'ü ağızlarına almasalar daha iyi olur. Atatürk'ün eşinin türbansız, başı açık resimlerini hiç görmemiş gözüküyorlar. Son halifenin eşinin başı açık resimlerini görmemişler.

Halifenin kendi fırçası ile yaptı yağlıboya tablolarda eşinin ve yetişmiş kızlarını başı açık resimlediğini bilmedikleri anlaşılıyor. Atatürk'ün hedeflerinden birinin tesettürü kaldırmak olduğunu bilmedikleri anlaşılıyor. Yani geçmişten örnek vermeye kalkarlarsa çok mahçup olurlar."

Öymen, AKP'nin Cumhurbaşkanı seçiminde "uzlaşı" arayışına gitmemesinin nedenini MHP'nin tavrına bağladı. Öymen, "AKP'ye bu fırsatı tanıyan Devlet Bahçeli'nin MHP'nin bu oylamaya katılacağını beyan etmesidir. Yani bir anlamda iktidarın başına 'devlet' kuşu konmuş oluyor" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Başbakan Recep Tayyip Erdoan'ın, bugün düzenlediği basın toplantısındaki Atatürk'ün eşinin türbanlı olduğuna ilişkin açıklamalarına sert tepki gösterdi.

"Atatürk'ü ağızlarına almasalar daha iyi olur" diyen Öymen, "Atatürk'ün eşinin türbansız, başı açık resimlerini hiç görmemiş gözüküyorlar. Son halifenin eşinin başı açık resimlerini görmemişler" diye konuştu.

Onur Öymen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, muhalefete yönelik, "Yeri geldiğinde 'Benim anam teyzem böyle giyinirdi' diyorlar. O zaman Köşk'te niye karşı çıkıyorsun. Atatürk'ün eşi ve annesinin giyimine bakın o da ders olur" sözlerine sert tepki gösterdi.

Öymen yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan ve AKP'lileri "Atatürk'ü ağızlarına almasalar daha iyi olur" sözleriyle eleştirdi. öymen, şöyle dedi; "Atatürk'ün eşinin türbansız, başı açık resimlerini hiç görmemiş gözüküyorlar. Son halifenin eşinin başı açık resimlerini görmemişler. Halifenin kendi fırçası ile yaptı yağlıboya tablolarda eşinin ve yetişmiş kızlarını başı açık resimlediğini bilmedikleri anlaşılıyor. Atatürk'ün hedeflerinden birinin tesettürü kaldırmak olduğunu bilmedikleri anlaşılıyor Yani geçmişten örnek vermeye kalkarlarsa çok mahçup olurlar."

Atatürk'e karşı zihniyete karşı mücadeleyi bir tek CHP'nin yürüttüğünü ileri süren Öymen, "Atatürk'ün, koltuğunu Cumhuriyetin temel değerlerine karşı görüşler benimseyen bir insana teslim etmeme mücadelesini bir tek CHP sürdürüyor. Kararlılığımız sürecektir. Çünkü Atatürk'ün partisiyiz" diye konuştu.

MHP'YE "GENEL KURUL'A GİRMEYİN" ÇAĞRISI

AKP'nin rahat davranmasının sebebini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin oylamaya katılacağını açıklamasına bağlayan Öymen, "Yani bir anlamda iktidarın başına devlet kuşu kondu" dedi. MHP'nin tavrından vazgeçmesi için henüz vakit olduğunu ifade eden Öymen, "Eğer, MHP, CHP gibi Gül'ün Cumhurbaşkanlığını 'içimize sindiremiyoruz, o bakımdan bu seçime katkıda bulunmayız' dese Gül seçilemeyecek. Hala bunu yapabilirler ama kendilerini angaje ettiler kamuoyunda" diye konuştu.

Öymen, MHP'li yöneticilerin gerginlik çıkmasın diye Genel Kurul'a girme kararı aldıklarını söylediklerini anlatan Öymen, Abdullah Gül'ün seçilmesi durumunda Türkiye'yi daha çok gerginlik beklediğini ileri sürdü.

UZLAŞI ÇAĞRISI

Onur Öymen, Başbakan Erdoğan'ın, "uzlaşı" çağrısını da değerlendirdi. Başbakan Erdoğan'ın, konuşmalarının gayet açık olduğunu ifade eden Öymen, "Uzlaşma demek diyor, bizim görüşlerimizi kabul etmeniz. Madem ki halk bize sizden daha çok oy verdi. Bizim tespit edeceğimiz adayı benimsemek zorundasınız diyor. Daha az oy almış partinin sözü geçmez diyor. Uzlaşı anlayışları bu işte" dedi.

Başbakanın kendisine göre bir uzlaşma tanımlaması yaptığını öne süren Öymen, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanının uzlaşı ile seçileceği yönündeki sözlerini hatırlattı. Öymen şöyle dedi: "Sanki böyle bir şey söylemedi. Genel Başkanımızı ziyaret edeceğini kendisi söylemişti telefonla şimdi ondan da bahsetmiyor. Abdullah Gül'ü göndermeye kalkıyor. Abdullah Gül daha önce de geldi. Ona destek veremeyeceğimizi söyledik. Bu hususlardan hiçbiri değişmiş değildir. Yeterince çoğunluğu varmış gibi konuşuyor Başbakan, aslında bir Cumhurbaşkanı seçtirmek için yeterince çoğunluğu yok."

CHP'nin Gül'e karşı tavrında herhangi bir değişiklik olmayacağının altını çizen Öymen, "Bizim tavrımızın esası belli. Biz diyoruz ki, Cumhuriyetin temel değerlerini karşı olduğunu defalarca geçmişte ifade etmiş bir insanın Atatürk'ün koltuğuna oturmasını içimize sindiremiyoruz diyoruz. Daha ne diyelim" dedi.

(ANKA)