kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünya basını Gül'ün adaylığını tartışıyor

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı adaylığı Pakistan'dan ABD'ye, İngiltere'den Katar'a kadar dünyanın önde gelen basın kuruluşları tarafından tartışılmaya devam ediyor. Uluslararası basın kuruluşlarının bir kısmı Gül'ün adaylığı ile yeni bir krize girileceği görüşünü savunurken, diğer bir kısmı Gül'ün laikliğin korunacağı yönündeki sözlerine dikkat çekiyor. Önde gelen gazetelerde yer alan yorum ve haberlerden bazıları şöyle:

INDEPENDENT: "GÜL KARİZMATİK BİRİ"

İngiltere'nin en saygın gazetelerinden Independent, Gül'ün Cumhurbaşkanlığı görevine ikinci kez aday olmasıyla, Türkiye'deki siyasi krizin yeni ve muhtemelen nihai bir evreye girdiğini yazdı. Abdullah Gül'ün eşinin başörtülü olduğu vurgulanan haberde, Gül için de "alçak gönüllü ve karizmatik" ifadesi kullanıldı.

GUARDIAN: "LAİK TÜRKİYE KARGAŞADA"

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden bir diğeri olan Guardian, "eski İslamcı Gül'ün Cumhurbaşkanı adayı olması ile laik Türkiye'nin bir kargaşada olduğunu" yazdı. Haberde, Türkiye'nin yenilenmiş bir siyasi krizle karşı karşıya bulunduğu değerlendirmesini yaptı. Gül'ün "sıkı bir Müslüman olduğu ve karısının başörtüsü takmakta ısrar ettiği" ifadelerine yer verilen haberde " Türkiye'de kapalı kadınların bırakın içinde yaşamayı Cumhurbaşkanlığı köşküne girmesinin bile yasak olduğu" belirtildi.

EL CEZİRE: "GÜL LAİKLİĞİ KORUYACAĞINI SÖYLEDİ"

Televizyon kanalı El Cezire, Cumhurbaşkanlığına tekrar aday olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, laikliği koruyacağı söylediğini vurguladı. Haberde Gül'ün daha önceki adaylığının siyasi bir krize neden olduğu kaydedildi. Ana muhalefet partisi CHP'nin bundan önceki Cumhurbaşkanı seçimlerini boykot ettiği hatırlatılan haberde, CHP'nin bu tavrını sürdüreceği ayrıca Gül'ün seçilmesi halinde resepsiyonlar ve dış gezileri de protesto edeceği ifade edildi.

EURONEWS:"MUHALEFET OYLAMAYI BOYKOT EDECEK"

Euronews haber kanalı, muhalefetteki CHP'nin, Cumhurbaşkanı oylamasına katılmayacağını vurguladı. Haberde Gül'ün "İslami kökenli AKP'nin Dışişleri Bakanı olduğu" kaydedildi.

DW:"TÜRKİYE'NİN GÜVENİLMEZ SEÇMENLERİ"

Deutsche Welle'nin haberinde ise "Ordunun, laik elitlerin, Anayasa Mahkemesi'nin ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Gül'ün adaylığını engellemek istediklerini ve bunun için demokratik bir bakış açısıyla hoş görülemeyecek taktiklere başvurdukları" ifade edildi. Haberde, "bunun sonucunda seçmenlerin onları cezalandırdığını ve Dışişleri Bakanı Gül'ün tekrar aday olduğu" ifade edildi.

TIME:"TÜRKİYE TEKRAR UÇURUMUN KENARINDA MI"

Dünyanın önde gelen haftalık haber dergilerinden Time, "Türkiye tekrar uçurumun kenarında mı" diye soru sorduğu haberinde Gül'ün tekrar aday olmasıyla, Türkiye'yi erken seçime götüren siyasi krizin yeniden yaşanıp yaşanmayacağı kaygılarını yenilediğini yazdı. Haberde, Vecdi Gönül, Mehmet Ali Aydın gibi AKP'den başka adayların da gelecek günlerde aday olabileceğini ifade edildi.

DAILY TIMES:"GÜL DESTEK ARIYOR"

Pakistan'da yayınlanan Daily Times gazetesi, "Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün destek aradığını ancak İslami geçmişinden endişe duyan laiklerin ona karşı olduğunu" yazdı.

WP: "GÜL LAKLİĞİ KORUYACAĞINI SÖYLEDİ"


Washington Post gazetesi, "Gül'ün Cumhurbaşkanı adaylığının cami ile devlet arasındaki çizgiyi belirsizleştireceği korkusu olduğunu ancak Gül'ün adaylık başvurusu ardından laikliği koruyacağını söylediğini" yorumunu yaptı.