kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AP ve Reuters, Gül'ün dinsel kimliğinde anlaşamadı

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün AKP'nin cumhurbaşkanı adayı olması dış basında geniş yankı buldu.

Bu adaylığın yeni bir gerginliğe neden olma ihtimali bulunduğu belirtilirken, Cumhurbaşkanı adayı olan Gül'ün 'dinsel kimliği' uluslararası haber ajanslarında farklı yorumlandı. Amerikan haber ajansı AP Gül'ü 'İslami eğilimli' olarak tanımlarken, İngiliz haber ajansı Reuters 'eski İslamcı' ifadesini kullandı.

AP konu ile ilgili 'İslamcılar yeniden Cumhurbaşkanlığı için çabalıyor' başlıklı haberinde, "Türkiye'nin iktidar partisi güçlü laik muhalefete rağmen İslamcı birini Cumhurbaşkanlığı için yeniden aday gösterdi" denildi. AKP'nin İslami merkezli parti olarak tanımlandığı haberde, "Adaylık, ordunun da içinde bulunduğu laik kesimler ile karşı karşıya gelme ihtimalini arttırıyor" ifadesi kullanıldı. Gül'ün bir önceki adaylığına ordudan ve laik kesimden büyük bir tepki geldiği bilgisine yer verilen haberde, muhalefetin cumhurbaşkanlığı adayını uzlaşma ile seçilebileceği yönündeki sözleri hatırlatılarak muhalefetten bu konuda gelebilecek tepkiye dikkat çekildi.

ESKİ İSLAMCI

Reuters ise, "Kutuplaşan aday cumhurbaşkanlığı için ikinci kez deniyor" başlığı ile gelişmeyi aktardı. Türkiye'nin iktidar partisi olan AKP'nin pazartesi günü 'eski İslamcı' Dışişleri Bakanı Gül'ü, yeniden cumhurbaşkanlığı için sunduğu kaydedilen haberde, Gül için 'eski İslamcı' ifadesinin kullanılması dikkat çekti. Reuters'in daha önce 'İslamcı olarak tanımladığı Gül'ü son aylarda 'eski İslamcı diye nitelemeye başlaması dikkatlerden kaçmadı. Reuters'in neden bu ifadeyi kullandığı bilinmiyor.