kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

STK'lardan Gül'e destek

Yeni Haber
Adaylığını açıklamasının ardından bugün sivil toplum kuruluşlarını(STK) ziyaret eden Gül'e Türk-iş, Hak-İş ve TOBB'dan destek geldi.


TÜRK-İŞ


Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, "Milli iradenin tecellisine herkesin saygı göstermesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Gül, dün bazı siyasi partilere yaptığı ziyaretlerin ardından bugün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AKP Genel Başkan Yardımcıları Necati Çetinkaya ve Nükhet Hotar Göksel ve AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ile birlikte Türk-İş'i ziyaret etti.

Abdullah Gül, görüşme öncesinde, dün siyasi partileri ziyaret ettiğini, bugün de sivil örgütleri ziyaret etmeye başladığını, bu kapsamda çalışma dünyasinin en büyük örgütleriyle biraraya geleceği bildirdi. Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde toplumdaki tüm kesimleri kucaklayacağı görüşünü yineleyen Gül şöyle konuştu:

"Anayasamız şunu da söylemektedir çalışanların hakkının korunması, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, çalışanlarımızın refahın artırılması da Anayasa tarafından devlete verilen görevler arasındadır. Devlet kurumları arasında uyumu sağlamak nasıl görevse Cumhurbaşkanı seçilmem halinde bu konular da görevim olacaktır."

Türk-İş Genel Başkanı Kılıç da, Gül'ün toplumun farklı kesimleri arasında diyaloga önem verdiğini, geçmişteki hizmetlerinden dolayı bildiklerini söyledi. Gül'e, "Adaylığınız hem ülkemize hem çalışanlarımıza hayırlı olsun" diyen Kılıç "Milli iradenin tecellisine herkesin saygı göstermesi gerektiğine inanıyoruz" ifadeleriyle Gül'e destek verdi.



HAK-İŞ GENEL BAŞKANI USLU


Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, ''Türkiye için önemli bir demokrasi sınavı olduğuna inandığımız için Sayın Gül'ün Cumhurbaşkanlığını destekleme kararı aldık'' dedi.

Cumhurbaşkanı adayı, Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, Hak-İş Genel Merkezi'ni ziyaret etti.Uslu, ziyaretin ardından açıklama yapacağı sırada, basın mensuplarına, mikrofonların Gül'ün önünde bulunduğunu belirterek, bu şekilde açıklama yapması halinde ses kaydının sağlıklı olup olmayacağını sordu.

Basın mensuplarının mikrofonlarının taşınması gerektiğini belirtmeleri üzerine, Gül, mikrofonların Uslu'nun önüne taşınmasına yardım etti.
Bunun üzerine, Uslu, ''Sayın Gül, mikrofonlarımıza yardımcı olarak sivil topluma ne kadar yardımcı olacağının ilk işaretini vermiş oldu'' dedi.

Ziyaretinden dolayı Cumhurbaşkanı adayı Gül ve beraberindekilere teşekkür eden Uslu, Türkiye'nin 22 Temmuz öncesi ''demokrasiyi
zedeleyici yoğun tartışmalar yaşadığını ve seçimler sonucunda toplum iradesinin ortaya çıktığını'' söyledi. Uslu, Gül'ün, ortaya çıkan toplumsal iradeyi savunan ve sahiplenen bir siyasetçi olarak Cumhurbaşkanı adayı olduğunu kaydetti.

''HIRS VE HINÇ DOLU YAKLAŞIMLARA TOPLUM PRİM VERMEMEKTEDİR''

Toplumsal iradenin savunulması ve demokrasinin sahiplenilmesinin bu dönemde büyük önem taşıdığına işaret eden Uslu, şöyle konuştu:
''Siyasetin normalleşmesi, Anayasanın ve hukukun egemen olması, demokratik sistemin devam etmesinden yana olan herkes Sayın Gül'ün
cumhurbaşkanlığını özellikle sivil siyasetin etkinliği bakımından açıkça desteklemelidir. Biz Hak-İş olarak destekliyoruz. Sayın Gül, uzlaşmacı ve tarafsız kişiliği ile Anayasa ve hukuku referans alan söylemleriyle özellikle sivil toplumun görüşlerini ve sivil toplumu önemseyen yaklaşımları ile sorumlu, kuşatıcı, kucaklayıcı bir kişiliğe sahiptir. Böylesine saygın bir kişiliğin Cumhurbaşkanlığı makamında olması özellikle sivil toplum örgütleri bakımından da son derece önemlidir.''

Abdullah Gül'ün dünkü konuşmasında hem kendi vizyonunu hem de Türkiye'nin vizyonunu açıkça ortaya koyduğunu anlatan Uslu, Gül'ün
Dışişleri Bakanlığı görevi süresince de Türkiye'nin dış politika alanında etkin ve saygın bir konumda olmasını sağladığını dile getirdi.

Uslu, ''Sayın Gül'ün konuşmalarını dinleyen herkes telaşsız biçimde değerlendirdiğinde hiç kimsenin kafasında inanıyorum ki ön yargılar dışında tereddüt kalmayacaktır. Hırs ve hınç dolu yaklaşımlara toplum prim vermemektedir'' dedi.

Uslu, siyasi partilerden biri hariç diğerlerinin parlamento çalışmalarına katılacak olmalarını sorumlu siyasetin gereği olarak
gördükleri yönündeki görüşünü de dile getirerek, toplumsal barışın önemli olduğunu ve buna katkıda bulunmanın tüm siyasi partilerin görevi olduğunu kaydetti. Uslu, ''Siyasetin görevi sorun çıkarmak, kriz yaratmak değil, tam tersine sorun çözmek olmalıdır'' diye konuştu.

''TOPLUMSAL UZLAŞMANIN DA ADRESİDİR''

Türkiye'nin artık yapay gündemden uzaklaşarak işsizlik, sivil ve demokratik bir anayasanın hazırlanması, çalışma hayatının sorunları gibi konulara eğilmesinin de önem taşıdığını anlatan Uslu, şöyle konuştu:

''Bugüne kadar uzlaşma sözcüğü çok kullanıldı. Maalesef uzlaşmanın adresi olarak sadece siyaset dışı kurumlar ya da siyasi zeminler
içindeki aktörler adres olarak gösterildi. Oysa gerçek demokrasilerde uzlaşmanın tarafı sadece siyaset aktörleri ya da kimi bürokratlar değil, sivil toplum örgütleridir. Toplumsal uzlaşmanın en önemli unsuru olarak sivil toplum örgütleriyle varılacak bir uzlaşma, gerçek anlamda toplumsal uzlaşmanın da adresidir. Sayın Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığı süresince sivil toplum örgütlerini ziyareti, toplumsal uzlaşmanın hangi ölçülerde olduğunu göstermesi bakımından son derece önemlidir.

O açıdan toplumsal uzlaşmayı bir kavga enstrümanı, kriz nedeni olarak kullanmak isteyenler toplumsal uzlaşmanın gerçek adresinin toplumun ta kendisi olduğunu, sivil toplum örgütlerinin, meslek örgütlerinin de toplumsal uzlaşmanın aktif taraf olarak dikkate ve ciddiye alınması gerektiğini gözden kaçırmamalıdır. Biz, Hak-İş yönetimi olarak Sayın Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığını dün basın toplantısında izledik. Türkiye'de demokratik açılımların devam etmesi, ekonomik ve sosyal gelişmenin eş zamanlı olarak gerçekleşmesi ve Türkiye'nin muasır medeniyet düzeyini yakalamasının yolunun sivil siyasetin etkinliğinden geçtiğini ve aynı zamanda Türkiye'nin önemli bir demokrasi sınavı olduğunu düşünerek Sayın Gül'ün cumhurbaşkanlığını destekleme kararı aldık.''

TOBB: GÜL'UN CUMHURBAŞKANLIĞI OLUMLU

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adayı olmasını olumlu karşıladıklarını vurgulayarak, meclisin cumhurbaşkanlığı seçim sürecini anayasa kuralları çerçevesinde tamamlayacağına inandığını söyledi.
Gül, dün adaylığını açıklamasının ardından bugün sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek destek aradı. TOBB ziyaretinin ardından Gül ve Hisarcıklıoğlu, basın mensuplarına açıklamada bulundular.
Hisarcıklıoğlu yaptığı açıklamada "Cumhurbaşkanlığı seçiminin, Anayasada gösterildiği şekilde ve teamüllere uygun olarak gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.
Hisarcıklıoğlu, son beş yıldır Türkiye'nin sürekli büyüdüğünü, bunun da 58. ve 59. hükümetler tarafından başlatılan istikrar ve ekonomik kalkınma hamlesinin sonucu olduğunu vurgulayarak, 60. hükümetin de yeni bir ekonomik istikrar hamlesi başlatması gerektiğini vurguladı.
Bunlar için cumhurbaşkanlığı seçiminin bir an önce sonuçlanmasının gereğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, Gül'ün seçilemediği dönemdeki müdahaleleri kastederek, "Demokrasi kurallar ve kurumlar rejimidir. Kişiye özel uygulamaların demokraside yeri olamaz. TBMM'nin meşruiyeti tartışılmamalıdır" dedi.
Gül ise sorular üzerine, hakkında açılan davaların cumhurbaşkanlığına aday olmadan önce beraatle sonuçlandığına işaret etti. Eşinin türbanının ve 30 Ağustos resepsiyonunun hatırlatılması üzerime ise Gül, eşinin değil kendinin cumhurbaşkanı adayı olduğunu vurguladı.