kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Herkesi kucaklayacağım

Osman AYDOĞAN - Uğur BECERİKLİ- Hülya KARABAĞLI- E
TBMM'de basın toplantısı yapan cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül: Bana oy versin ya da vermesin her vatandaşlarımı kucaklayacağım. Tüm kurumların hassasiyetini biliyorum. Kılavuzum anayasa olacak..
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı için resmen başvurduktan sonra kamuoyuna nasıl bir cumhurbaşkanı olacağını tarif etti. Gül, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, sık sık başta laiklik olmak üzere anayasa hükümlerine atıfta bulunup bunlara bağlılığını vurgularken, "tüm kurumların hassasiyetlerini bildiğini" ve seçilirse kurumlar arasındaki uyumu en iyi biçimde sağlamanın temel görevi olacağını kaydetti. Gül, kendisine randevu vermeyen CHP'ye de "Onlar bana oy verse de vermese de CHP ile de yakın işbirliği içinde olacağım" mesajı gönderdi.

DERİN DÜŞÜNDÜM:
Seçim meydanlarının mesajını görmezlikten gelemem demiştim. Hepimizin sözlerimizin arkasında olmamız gerekir. Sözümüzü de yerine getirmek için tabi ki, seçim sonrası derin şekilde düşündüm. Başta genel başkanımız olmak üzere partimizdeki arkadaşlarla ve yetkili kurullarla istişarede bulunduktan sonra adaylığımızı koyma kararı verdim. Millete verdiğim söz gereğince anayasadan aldığım güç ve hakla bu müracaatı gerçekleştirdim.

KILAVUZUM ANAYASA:
Bu yüce makamı temsil etmenin sorumluluklarının tam bilincindeyim. Milli iradenin temsilcisi olan TBMM, şayet beni bu makama layık görürse görevimi yerine getirirken bütün ilkem ve önceliğim Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı takip etmek olacaktır. Anayasa kılavuzum olacaktır.

İLKEM TARAFSIZLIK:
Anayasamızın ne olduğunu çok iyi biliyorum. Temel ilkeleri ilk dört maddede yazılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Bu ilkeleri korumak ve güçlendirmek temel hedefim olacaktır. Cumhurbaşkanı Türk milletinin birliğini temsil etmektedir. Şayet göreve gelirsem bu ilkeden hareket edeceğim. Tarafsızlık kesinlikle ilkem olacaktır.

FARKLI DÜŞÜNCELERE SAYGI
Bütün vatandaşları kucaklayacağım. En farklı düşünceleri de kucaklayacağım. Kendimi onların yerine koyacağım. Bundan kimsenin tereddüt etmemesini özellikle rica ediyorum. Çünkü cumhurbaşkanı siyasetin dışında olacaktır ve siyaseti bırakacaktır. Bütün sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini dinleyeceğim.

HEPSİ GERİDE KALDI:
Hakkımda pek çok yorum yapıldı. Hepsini iyi niyetli görüyorum. Hepsi geride kalmıştır benim için. Türkiye açık bir toplumdur. Bu büyük bir servettir. Tüm görüşlerin yazılması ve çizilmesini açık toplumun gereği olarak görüyorum. Hepsini geride bıraktım.

KİMSE KAYGI DUYMASIN:
Anayasanın eksiksiz uygulanması temel hedefimdir. Laikliğin korunması temel ilkelerimden birisidir. Bu konuda kimsenin kaygı duymasına gerek olmadığı düşüncesindeyim. Bunun korunması için ne gerekiyorsa bu çaba gösterilecektir.

KURUMLAR ARASI UYUM:
En önemli, en hayati toplantılarda, görevlerde bulundum. Tüm kurumların hassasiyetini biliyorum. Bütün gayretim ülkemizi milletimizi devletimizi güçlendirmek olacaktır. Şayet seçilirsem, bu kurumlar arasındaki uyumun en iyi biçimde sağlanması benim temel görevim olacaktır. Hedefim, görevim ve çabam modern Türkiye'nin kurucusu Atatürk'ün bize gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesinin üstüne Türkiye'yi çıkarmak olacaktır.

ALLAH MAHÇUP ETMESİN:
Eğer seçilirsem, TBMM büyük sorumluluk arz eden bu onurlu göreve beni seçerse tam bir tarafsızlık içinde bütün vatandaşları koruyup kucaklayarak titizlik içinde anayasanın rehberliğinde görev yapacağımı herkesin bilmesini istiyorum... Allah mahcup etmesin diyorum.