kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Avusturya basını: Türkiye AB'yi hak ediyor

Yeni Haber
Türkiye'deki genel seçimlerin yankıları Avusturya'da devam ediyor. İlk gün AK Parti'nin tek başına tekrar iktidar olmasını; "Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) yolunda ilerlemeye devam" şeklinde yorumlayan Avusturya medyası bugün de Başbakan Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin AB'ye katılımı hak ettiğini ve bu konudaki cambazlığa artık son verilmesi gerektiğini yazdı.

Ülkenin saygın gazetelerinden Kurier, Avrupa'daki birçok hükümetten daha fazla destek alan bu hükümetin liderliğinde, Türkiye'nin katılım konusunda kendisine adil bir şans tanınmasını hak ettiği yorumunda bulundu. "Batı ile Müslüman yası arasındaki yabancılaşmanın giderek arttığı bu dönemde, böyle bir teklifi geri çevirmek, ihmalkârlık olur" ifadelerini kullanan Kurier, somut olarak, AB'nin dar görüşlü korkuları bir yana bırakıp, büyük tablonun tümünü görmesi gerektiğini kaydetti.

Walter Friedl imzası ile yayınlanan haberde şu ifadelere yer verildi: "Artık ölçü, Kemalistlerin aralarında paylaştığı, bürokrasinin küflü kokusunu taşıyan 'derin devlet' değil, açık, şeffaf, liberal, modern bir parlamenter demokrasi olacak. Dini boyutu vurgulayan bir partinin böyle taze bir rüzgâr getirmesi, tarihin bir paradoksu."

AKP ORTAYA KAYDI


AKP'nin ortaya kaydığını, aksi halde her iki seçmenden birinin oyunu ona vermeyeceğini belirten Kurier, Başbakan Erdoğan'ın şeriat değil, daha fazla demokrasi, buna bağlı olarak da refah getirmek ve Müslümanlık inancı ile demokratik yapının bağdaştığını göstermek istediğine vurgu yaptı.

TÜRKİYE'NİN AB'NE KATILIMI KONUSUNDAKİ CAMBAZLIĞA ARTIK SON VERİLMELİ

Sol eğilimli Der Standard gazetesi de Türk halkının büyük bir çoğunluğu demokratikleşme, ekonomik reformlar ve AB'ye katılım isteğinde olduğunu belirterek, bu seçim sonuçlarının aynı zamanda Türkiye'nin AB'ye katılımı konusundaki dürüst olmayan bu cambazlığa son verilmesi yükümlülüğünü de beraberinde getirdiğini kaydetti.

Fransa ve Avusturya'nın Türkiye'ye karşı olan tutumunu eleştiren Der Standard, "Bu ülkelerin kendi kendilerine, ülkeyi bu kadar çok reform gerçekleştirdikten sonra uygun bulmayacaklarsa, neden ona baştan aday statüsü verilmesini onayladıklarını sormalılar." dedi.

Türkiye'nin AB için stratejik bir önem taşıdığını anımsatan gazete, şu ifadelere yer verdi: "Birçok enerji boru hattı ülke üzerinden geçerek Avrupa'ya varıyor. Çin, Hindistan ve ABD ile rekabet etmek zorunda olan bir AB, Türkiye'yi kapı önünde bekletemez. Şimdi zorla evlendirmeler gibi argümanları katılıma engel oldukları gerekçesiyle öne sürmek çok saçma. Ancak katılımın baskısı sonucu bu acımasız çağ dışı uygulamalar kalkacak."

Öte yandan Die Presse gazetesi, "Koyu Kemalist" başlığı ile verdiği haberinde, "AK Parti'nin zaferinin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın yenilgisi" olduğu yorumunda bulundu. Gazete, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın ılımlı İslam eğilimli hükümetin sivri dilli bir karşıtı olduğunu da ileri sürdü.